A közösségi hit(tan) új tere

Szeptember 18- án felújított, felszerelt hittantermet szenteltek fel a kupuszinai Szent Anna egyházközségben, parókián. A fejlesztés a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A pályázás véghezvitelében az egyházközségnek a Dunatáj Egyesülés munkatársai segítettek.

Maguk a hittanos gyerekek vágták át a termet megnyitó szalagot, ft. Kurin István, helyi plébános mondott imát, szentelte fel a minden korszerű tanulási és játékeszközzel felszerelt hittantermet. Az ünnepségen a hittanosok, a József Attila Általános Iskola tanulói működtek közre, versekkel, énekkel. Jelen volt az iskola vezetése, tanárok és helyi, illetve nyugat-bácskai tisztségviselők is.

István atya a fejlesztéssel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-Néhány eszközt még 2019- ben megpályázott az elődöm, ft. Zsúnyi Tibor. Történtek elakadások a pénz folyósításával kapcsolatban. Ezért három  nappal az elszámolási idő lejárta előtt érkezett meg a pénz a számlánkra. Így kissé sietve vásároltuk meg az eszközöket: egy nagy asztalt, tíz darab széket, projektort, ping-pong asztalt, csocsóasztalt, okostáblát, laptopot. Idén be tudtuk rendezni, olyannyira, hogy a gyerekek immár felszerelt hittanterembe tudnak jönni, ma már voltak is foglalkozáson és nagyon élvezték az új helyet. Folyt a közös készülődés a szentelési ünnepre, a kisebbek rajzoltak, a nagyok készítettek papír alapra egy nagyobb rózsafűzért, ragasztgattak, vágtak ki…Bízom benne, hogy nagy sikere lesz a helynek és szeretik majd a gyerekek. Már most is sok a pozitív visszajelzés.

Az iskolai hitoktatás mellett zajlik majd itt a hittan. Kupuszináról azt kell tudni, hogy talán a környékben, az egyházmegyében egyedülálló módon az itteni iskolában nem zajlik polgári oktatás, ugyanis senki nem választotta ezt az opciót. Egyértelmű itt a faluban minden szülő számára, hogy az iskolában hitoktatásra íratja be a gyerekét. Emellett szombatonként jönnek a tanulók hittanra, havonta kétszer, négy osztály egy délelőtt, majd a következő négy a másik szombaton- hallottuk ft. Kurin Istvántól a hittanteremmel kapcsolatban, amely eredeti rendeltetése mellett közösségi térként is funkcionál majd, különböző előadások, kisebb összejövetelek helyszíne lehet.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.