Zökkenőmentes működés, sokrétű tevékenység

Február 17- én megtartotta évi közgyűlését a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület. Király Szilárd elnök köszöntötte a tagságot, a vendégeket, a falu civil szervezeteinek, egyesületeinek, továbbá a szlavónia, Haraszti Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület képviselőit. Megválasztották a munkaelnökséget, Pelt Ilona (elnök), L.Móger Tímea (jegyzőkönyvvezető), Klemm Valéria és Gellér Eszter (hitelesítő tagok) személyében.

beszamolok-kiraly

pelt-profil-2

szilard-3

Király Szilárd az elnöki beszámolóban elmondta, megtartották hagyományos rendezvényeiket, a szakcsoportok folyamatosan tevékenykedtek. Különböző munkálatok, felújítások is zajlottak. Elkészült az épület tűzvédelmi terve, beszerezték a kötelező tűzvédelmi eszközöket stb. Javítottak az áramhálózaton, további klímaberendezések lettek beszerelve, italhűtőket vásároltak. Megtartották az évi közgyűlést, az egyesületi báli alkalmat, a decemberi évzáró műsort, amely egyben az egyesület 80 éves fennállásának jubileuma volt. A Petőfi Sándor Általános Iskolával együttműködve megszervezték a karácsonyi műsort, ajándékcsomagot osztottak a fellépőknek. Az elnök kifejezte köszönetét a vezetőségnek, a csoportvezetőknek, a háznagyoknak, továbbá a Dunatáj Egyesülés irodai dolgozóinak, akik a pályázatírásban vannak segítségére az egyesületnek.

meszaros

Mészáros László pénzügyi beszámolóval szolgált.

enikoGellér Enikő, az ifjúsági néptánccsoport tevékenységét ismertette. Elhangzott, jómaga és Novák-Szklenovszki Sarolta csak nemrégen vették át a csoport vezetését. Rendszeresen tartanak próbákat, a jövőben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársainak köszönhetően külső segítséget is kapnak a színvonalas koreográfiák további összeállításához. Az elmúlt év folyamán a csoport eleget tett a különböző fellépési meghívásoknak, résztvett a községi szemlén, a Törökkanizsán megtartott Gyöngyösbokrétán, a Zsigárdi Napok rendezvényen, továbbá a szintén felvidéki Galántán, a Szent István- napi kenyérszentelőn Zomborban, a Haraszti Őszi Napon, a doroszlói Szüretbálon és az egyesület évzáró műsorán.

radics-leonoraRadics Leonóra, a kis- és középső néptánccsoport tevékenységét ismertette. Elmondta, az egyesület hagyományos rendezvényein kívül az összevont csoport résztvett a községi és a körzeti szemlén, különböző zombori fesztiválokon, ünnepen, a doroszlói falunapon, a Szent Imre Búcsúi Napok keretében.

csernicsek-2Csernicsek József, a zenei szakosztály munkájáról számolt be. Megtudtuk, a Fúvós Zenekar biztosította a néptánccsoportok kíséretét, a szemlék, a fesztiválok és a vendégszereplések alkalmával, továbbá önállóan is szerepeltek, egyebek mellett egy zombori nemzetközi találkozón, a március 15- i műsorban Doroszlón, a Szüretbálban, ahol vendégük volt a dályhegyi, a kiskőszegi a haraszti és a martonvásári fúvószenekar avagy zenei csoport. Ezen a rendezvényen a kocsikázás alatti zenét biztosították, illetve a szüretbáli műsort követő mulatozást a Twins Band dallamai tették emlékezetessé. A fúvósok felléptek még a Haraszti Őszi Napon, a Szent Imre búcsúi Napok alkalmával, a zeneszakosztály több tagja szerepelt az évzáró műsorban. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a Fúvószenekar számára vásároltak tenorkürtöt és hámmal ellátott nagydobot.

mogerAz IRO-M irodalmi szakcsoport munkájáról L. Móger Tímea beszélt. Elmondta, évente megtartják az 1848/49- es eseményekre emlékező alkalmi műsort, György Mária rendezésében, továbbá a temetői koszorúzást, az általános iskolával való együttműködésnek köszönhetően a gyerekek résztvesznek a bajai Cserkészek az Ifjúságért Alapítvány vers- és mesemondóversenyén, de az iskolásokkal együtt szerepelnek még a karácsonyi műsor alkalmával is. Az irodalmi csoport tagjai szervezésében a faluban vendégszerepelt Az örökség című Arany- összeállítás, a Kuckó Gyermeksarokkal közös szervezésben bemutatták a Homo labilis című verseskötet. A jövőben is hasonlóan több verses, filmes és színházi produkciót szeretnének bemutatni, szerepeltetni Doroszlón.

gyorgy

zotyiGellér Zoltán, a színjátszócsoport tevékenységéről elmondta, az évzáró műsorra és Négyesfogat műsorába készítettek több vidám jelenetet az év folyamán. A közeljövőben is hasonló aktivitást terveznek.

kiraly-etelKirály Etelka, a hagyományőrző csoport munkájáról beszélt. Megtudtuk, hogy népviseletbe öltözve díszei voltak több eseménynek, így a Szentkúton a Magyar Összetartozás Napján, a temetői Nagykereszt szentelésén, a maglódi Kárpát-medencei Találkozón, az itthoni  Hazaváró Báránypaprikás Főzőversenyen tevékenykedtek. Továbbá adatközlésekkel folyamatosan rendelkezésre álltak a néprajzi gyűjtők számára.

reszvevok-jobb

A gyűlés végén az egyéb napirendi pont alatt Pelt Ilona informálta a jelenlevőket a Prosperitati Alapítvány hamarosan kiírásra kerülő turisztikai pályázatairól, amelyek a civil szervezeteknek, egyesületeknek nyújtanak majd nagy lehetőségeket.

reszvevok-haraszti

paprikas-2

Gellér Ágnes fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery505/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.