Lakossági fórum és Magyar Szó- élőújság volt Kupuszinán

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a napilap közös szervezésében lakossági fórummal egybekötött Magyar Szó- élőújságot tartottak Kupuszinán. Bemutatkozott a 75 éves Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági és tartományi szakpolitikusai az aktuális mezőgazdasági pályázatokról beszéltek és a kötelező gazdasági bejegyzésekről tartottak ismertetőt.

attila

elso-sor-14Pilin Endre, a Vajdasági Agráregyesületek  Szövetségének kupuszinai falugazdásza köszöntötte a tűzoltóteremben egybegyűlt népes, helyi, doroszlói, szilágyi és gombosi érdeklődőkből álló hallgatóságot és a vendégeket, Fremond Árpádot, a VMSZ parlamenti képviselőjét, a köztársasági képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagját, dr. Molnár Viktort, a tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettesét, Nagy Miklóst, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökét, Kabók Erikát, a Magyar Szó főszerkesztő helyettesét, Fodor István szerkesztőt, a lap kiadványainak szerzőjét és szerkesztőjét, Varga Attilát, a Magvető szerkesztőjét, Gergely József újságírót, fotóriportert, L. Móger Tímeát, a Magyar Szó nyugat-bácskai tudósítóját, Molnár Zoltán színművészt, MagyarZó Pistike megszemélyesítőjét.

pillin

elnok-2

kabokKabók Erika főszerkesztő helyettes üdvözölte a helyiek buzgalmát, elmondta, a nyugat-bácskai szórvány-régió egyike, a közösségi szempontból legaktívabb térségeknek, mindez a közölt cikkek, hírek számából is kiviláglik. Szólt általánosságban is a Magyar Szóról. Megtudtuk, a lap nyomtatott formájának olvasottsága, az internetes sajtó elterjedtsége ellenére is emelkedő tendenciát mutat.

idosFodor István, a Szórványlétben I. és a II., valamint a Menedékben kiadvány szerkesztője bemutatta a szóban forgó tartalmas és fontos könyveket, beszélt azok megírásának folyamatáról, az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól. Elhangzott, Kabók Erika, aki a Hétvége szerkesztője is, állt elő az ötlettel, járják be Vajdaságot és készítsenek riportokat a szórványról. Ez az célkitűzés olyannyira üdvösnek bizonyult, hogy több gyűjteményes kötet is született ennek köszönhetően. A Menedék című könyvről elhangzott, ‘56- os könyvnek is nevezik, hiszen, azokról szól, akik Jugoszlávián keresztül menekültek abban az időben.

Varga Attila a Magvető mezőgazdasági mellékletét ismertette. Beszélt a nyereményjátékukról, amelynek fődíja egy vetéselőkészítő, 1000 euró értékben, az adai Agromerkur jóvoltából. A játék öt héten keresztül zajlik és a keddenként megjelenő Magvető rendszeres, olvasásával, megvételével lehet lekövetni a menetét. Elhangzott, a Magvetőt olvasni egyaránt hasznos, a mezőgazdaságot fő-, illetve mellékfoglalkozásként űző vajdasági, a földhöz, az itthon maradáshoz meggyőződésesen ragaszkodó termelőknek, gazdálkodóknak.

gergelyGergely József tolmácsolásában, a terepi munka során összegyűjtött tanulságos és humoros anekdotákból hallottunk egy csokorravalót.

Bágyi Sándornál, a terjesztőosztály munkatársánál a helyszínen megvásárolhatóak volt a Naptár 2019 és az érdeklődők megvehették a fentiekben említett kiadványokat.

fremondFremond Árpádnak, dr. Molnár Viktornak és Nagy Miklósnak köszönhetően, az aktuális pályázatok és kötelező bejegyzések témakörben a jelenlevő gazdálkodók első kézből juthattak olyan hasznos információhoz, amelyek a gazdaságok idei regisztrálását, továbbá a köztársasági, tartományi vagy az IPARD- pályázatokat illetik. Fontos tudnivalóként hangzott el, hogy idén mindenkinek meg kell újítani a gazdaságát, függetlenül attól, hogy már aktív státuszban van. A gazdaságban felmerülő változások (földbérlés, bankszámla változás, földvásárlás vagy eladás, vetésforgó változás stb.) bejelentésére harminc nap áll rendelkezésükre és mindezt szigorúan ellenőrzik. Az aktuális politikai helyzet ismertetése mellett lehetőség volt a kérdések feltevésére, különböző problémák felvetésére is.

molnarA Fórum végén MagyarZó Pistike messéiből kaphattak kacagtató ízelítőt a gazdálkodók, az olvasók.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery506/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.