Az élő hagyomány képei a kupuszinai búcsúban

Gazdag programsorozattal ünnepelték Kupuszinán-Bácskertesen a Szent Anna- templombúcsút. 

Ma, vasárnap a délelőtti szentmisét követően megtartották a helyi Fúvószenekar ilyenkor hagyományos koncertjét. Vezényelt mgr. Dienes László.

A kedvezőtlen időjárás miatt a szabadtéri koncert helyett a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében, telt ház előtt játszotta le sokszínű repertoárját a tehetséges fiatalokat felvonultató Fúvószenekar. 

Az egyesület előcsarnokában e jeles, ünnepi alkalommal nyílt meg Mohos Zsófia Két palóc falu című fotókiállítása. 

A szeptember 1- ig megtekinthető tárlatot Toldi István, a Magyar Kultúra Lovagja, Palócország Örökös Mesemondója, a Népművészet Mestere nyitotta meg.

-Nagyon érdekes számunkra a tárlat, megmutatja, hogyan lát minket egy külső szemlélő. Rávilágít az értékeinkre, van persze, amelyről tudunk is, de van, amit csak most veszünk észre és bizony rácsodálkozunk. Érdemes végignézni a ,,beszédes” kiállítást. Annak is örülünk, hogy nagy az érdeklődés a képek iránt, sokan jöttek el megnézni a tárlatot. Zsófinak köszönettel tartozunk, hogy foglalkozik a közösségünkkel. Tulajdonképpen egyből befogadtuk őt- hallottuk Toldi Istvántól.

Mohos Zsófia tapasztalatai szerint, ha őszinte érdeklődéssel fordulunk egy-egy közösség tagjai felé, akkor nem kérdéses a be- és elfogadás. Inspirációról, motivációjáról, a kupuszinai és rimóci képeket tartalmazó tárlatról az alábbiakat nyilatkozta:

-Azt gondolom, hogy a régi világból való jó dolgokat a kupszinaiak élik tovább. Mindennek az alapja az élő közösség, ez tart össze mindent, hogy számítanak egymásra és dolgoznak nagy célokért. 

Különösen megérintett, hogy itt idősek is hordják még a viseletet a mindennapokban és fiatalok is vannak, akik átveszik tőlük. Mindezt nem csupán hagyományőrzésből, egy-egy előadás kedvéért teszik, hanem azért, mert ebben élnek. Én mindig ezt keresem, számomra ez az igazi érték. 

A tárlat az elmúlt három év munkáit tartalmazza, nem csupán Kupuszináról, hanem Rimócról is. Én kezdettől fogva egyben kezelem ezt a sorozatot. Nem választom ketté, sem a készülő könyvben, sem itt a kiállításon. Fölkerestem azokat az időseket, akik viseletben járnak, igyekeztem majdnem mindenkihez eljutni, akihez lehetett. Továbbá résztvettem minden olyan eseményen, ahol a hagyomány valamilyen formában megjelenik-hallottuk az alkotótól. 

Portrék, sorstörténetek-események, életérzések elevenednek meg a fotográfiákon. Egy hónapon át van lehetőség, ne hagyjuk ki, tekintsük meg a Mohos Zsófia kiállítását a kupuszinai egyesületben. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.