Szakmai előadások, folyamatos segítségnyújtás a gazdáknak

Pilin Endre a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének, Kupuszinán, Doroszlón és Szilágyin szolgálatot teljesítő falugazdásza mezőgazdasági előadásokat  szervez. Az egyiket, az Agrotech előadást március 31- én 19 órától Doroszlón tartják a szentkúti kegyhely kistermében. Ennek témája lesz a mezőgazdasági gépek, a precíziós gazdálkodás, a GPS sorvezető. A másik időpont április 1, 19 óra Kupuszinán, a művelődési egyesület könyvtártermében. Az ottani előadás témája a kistermelői szabályzat gyakorlati teendői a növényi eredetű termékek vonatkozásában. Előadó lesz Dr. Kovács Vilmos élelmiszer-biztonsági szakmérnök (European-Cert Kft. Szabadka). 

A falugazdász a tevékenységével, az aktuális kérdésekkel kapcsolatban a következőket nyilatkozta: 

-Kupuszinán az Apatini út 4 (Helyi Közösség) cím alatt kedden, csütörtökön és pénteken 8 – 13 óra között, Doroszlón a Nikola Tesla 61 (Helyi Közösség) cím alatt 9 – 14 óra között és újabban Szilágyin a Železnička 21 (Helyi Közösség) cím alatt hétfőnként 8 – 13 között tartok ügyfélfogadást, ahol bizalommal kereshet bárki. Természetesen a környező vagy akár a messzebbi településekről is felkereshetnek minket segítségért. Megjegyezném mindjárt azt is, hogy a szolgáltatások ingyenesek, tehát nem kerül pénzbe a segítségem. Legfontosabb, hogy az információk eljussanak a gazdákhoz, ugyanis ezek hiányában könnyen lemaradhatnak jó lehetőségekről, vagy akár mulasztást is elkövethetnek, amely azután komoly következményekkel is járhat. Ezen helyzetek elkerülését szorgalmazzuk mi, falugazdászok és ezért buzdítom a termelőket, hogy időnként keressenek fel minket, kérdezzék meg tőlünk, hogy van-e valami lényeges újdonság, amelyre fel kell készülniük, illetve hangsúlyoznám, hogy aki használ Facebookot, az kövesse a falugazdászok csoportjait, ahol minden fontos információt megosztunk. Természetesen ha ezek nem érthetők akkor keressenek minket telefonon vagy személyesen és olyan módon is magyarázatot adunk. Fontos tudnivaló, hogy a gazdaságon belüli bármilyen változást, annak bekövetkezte után 30 napon belül be kell jelenteni, továbbá a gazdálkodó köteles a gazdaságba bejegyezni minden egyes parcellát, amelyen termesztést végez. Nagyon sok ilyen jellegű alapinformáció van, amit lehetetlen felsorolni, ezért kérem a termelőket, hogy bátran forduljanak hozzánk tájékoztatásért,  hiszen mi azért vagyunk az irodákban, hogy számukra megkönnyítsük a munkavégzést. Ezenkívül segítünk az ügyintézésben is a kincstár felé, valamint űrlapok kitöltésében és pályázatok összeállításában szintén. Továbbá itt van még a lehetőség,  amelyet a falugazdász irodák szolgáltatásai közül eddig a termelők nem nagyon vettek igénybe, hogy kérés szerint tudunk szervezni szakmai előadásokat, termékbemutatókat, tanulmányi kirándulásokat vagy akár egyéb eseményeket is. Jómagam szerveztem már több előadást, de azok témáit én állítottam össze. Bátran keressenek meg bennünket tehát az ilyen jellegű igényekkel is és megpróbáljuk kivitelezni.

Továbbá fontos dolog még, hogy a különböző fesztiválokra, vásárokra, rendezvényekre vagy más eseményekre a termékek gyártóit, a kézműveseket be tudjuk szervezni kiállítónak, résztvevőnek, igény szerint- mondta Pilin Endre falugazdász.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.