Szántóiak napja Kupuszinán

A kupuszinai Helyi közösség Tanácsa és Hercegszántó önkormányzata a testvértelepülési kapcsolatok erősítésére irányuló pályázatot nyert a Bethlen Gábor Alapnál. Az eredményes együttműködésnek köszönhetően október 23- án, Kupuszinán a két település közös programsorozatot valósított meg. 

A délután folyamán az érdeklődők az Albert Flórián 80 kiállításon és a szántói Szurcsik család festészeti tárlatának megnyitóján vehettek részt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület termében. 

A jelenlévőket köszöntötte Rekettye Róbert, a kupuszinai Helyi közösség Tanácsának elnöke és Varga Gábor, Hercegszántó polgármestere. 

-Hercegszántó ma bemutatja saját kulturális és népi értékeit, majd a jövő évben szeretnénk, ha Kupuszina jönne el Hercegszántóra, hogy ugyanígy viszont bemutatná híres szülötteit, kulturális értékeit. Magyarország kormánya támogatta a mai rendezvényt, ezt köszönjük nekik. 

Hercegszántó egy három nemzetiségű település, horvátok, szerbek és magyarok lakják. Santovo nevet viselte még ötven évvel ezelőtt a falu, majd 1904- ben a Hercegszántó nevet vette fel. Régen sokác emberek lakták, most pedig ez a három nemzetiség lakja- hallottuk Varga Gábortól.

Hercegszántó nemzetiségi összetételét szemléltette a három különböző helyi népviseletbe öltözött leány közreműködése és a jelenlévő zenekar játéka is, szántói sokác nótát muzsikáltak. 

Rekettye Róbert a testvértelepülési együttműködéssel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-Hercegszántó és Kupuszina több mint tizenöt éve testvérfalui kapcsolatot ápol egymással. Egy évvel ezelőtt született az ötlet, hogy meg tudnánk valósítani ezt a közös pályázatot, amelynek lényege egymás helyi értékeinek bemutatása. A kapcsolattartás egyébként folyamatos, rendszeresen résztveszünk, közreműködünk egymás jeles eseményein, évfordulóin. Mindezt erősíti a mostani és a majd Hercegszántón megvalósuló bemutatkozás, ismerkedések alkalma- mondta a kupuszinai Helyi közösség elnöke.

Az este folyamán négy hercegszántói zenekar: Berries, a Heavenhike, a Traktorock, a Gyuka, a M’Brio, a Veracruz adott ingyenes, élő könnyűzenei koncertet. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.