Átadták rendeltetésének a felújított tűzoltó otthont- BEZDÁN

Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megújult a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület laktanyája, amelynek ünnepélyes átadására július 2- án került sor.

A rendezvény keretein belül, hagyományteremtő szándékkal zajlott egy kerekasztal beszélgetés is a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózathoz csatlakozott önkéntes tűzoltó testületek képviselőinek részvételével, ahol többek között megoldásokat javasoltak a tűzoltóságok jelentősebb fejlesztési és támogatási lehetőségeire.

A tanácskozáson és az ünnepélyes átadáson jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke és Bajtai Balázs, a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetője. Az eseményen résztvettek még vajdasági tűzoltó testületi vezetők, továbbá Zombor városi és Apatin községi tisztségviselők.

Az ünnepi műsorban közreműködött a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Varázspálca gyermekcsoportja és felléptek a szavalók, a színjátszók, továbbá a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta alkotta ének- kettős.

Horvát Alen, a bezdáni ÖTT elnöke köszöntötte az ünneplő közösséget és köszönetet mondott a támogatóknak. Egyebek mellett elmondta, az utóbbi harminc évben nem volt ilyen jellegű beruházás, tatarozás a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület épületében. A több mint 3 millió dináros támogatásnak köszönhetően a teljes tetőszerkezet felújítása ment végbe, majd következett a nyílászárók cseréje, a meglévő garázsok betonozása. Emellett sor került egy új garázs felépítésére, abból az okból, hogy a közeljövőben a Testület egy külföldi támogatásnak köszönhetően kap majd további két járművet, kombit és rohamkocsit. Ezenkívül további apró, de nagyon is szükséges javítást végeztek el, annak érdekében, hogy a Testület működőképes legyen.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a felújítási beruházással kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-Az elmúlt évtizedekben, évszázadokban is az Önkéntes Tűzoltó Testületek feladata, munkája mindig a közösség védelmében, a közösségért való önzetlen  tenni akarásban nyilvánult meg. Ezek azok az erő és lehetőség kombinációk, amelyek alapján minden közösség megérdemli,  hogy a tűzoltókra figyelem irányuljon. A Magyar Nemzeti Tanács pedig éppen ezért különösen fontosnak tartotta, mindent megtett azért, hogy Bezdánban, ahol egy életerős önkéntes tűzoltó testület van, amely korszerű fölszereléssel, eszközökkel rendelkezik, Szerbia egyik legkiválóbb testületének mondható, élhessen a lehetőségeivel, fejlődhessen.  Ez pedig példa, nemcsak a helyieknek, hanem minden önkéntes tűzoltó testületnek. Nagyon fontos, hogy ott, ahol többségében magyarok élnek, ezek az egyesületek érezzék az odafigyelést, a törődést, hiszen közösséget védenek és őriznek- mondta az MNT elnöke.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a következőképpen méltatta a bezdáni fejlesztést:

-Ez a fejlesztés azért volt fontos, hogy visszaigazoljuk azt az életerőt, amely itt a tűzoltó testület környékén és egyáltalán az itteni civil és közösségi életben tapasztalható. Egy évvel ezelőtt jártam itt, amikor is áttekintettük az épület és a tűzoltó egyesület szükségleteit, akkor állapodtunk meg abban, hogy a legfontosabb az volna, ha a tetőszerkezetet meg lehetne javítani és a nyílászárókat ki lehetne cserélni valamint, ha föl lehetne építeni még egy garázsépületet. Erre biztosított a Magyar Nemzeti Tanács valamivel több mint 3 millió dinárt. Emellett már akkor elkezdtünk arról beszélgetni, hogy talán Bezdán volna az egyik legideálisabb hely, hogy létrehozzuk a vajdasági magyar tűzoltó mozgalom múzeumát. Ennek érdekében sikerült a testületi épület mellett lévő ingatlant megvásárolni és reményeink szerint belátható időn belül ennek az épületnek, ennek a múzeumnak a fölépítése elkezdődik. Mindez azért volna fontos, hogy megőrizzük azokat a  relikviákat, amelyek az elmúlt több száz egynéhány évben használatban voltak, de nemcsak a relikviákról szól a múzeum, hanem arról is, hogy egy mozgalomnak, egy szerveződésnek, egy humanitárius erőfeszítésnek állítsunk emléket. Ugyanakkor egy olyan vonzerőt alakítsunk ki Bezdánban, amely idehozza a látogatókat, hogy ez a közösség is élni tudjon, meg tudjon mutatkozni- hallottuk Pásztor Istvántól.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.