,,Nehéz, de eredményes időszak volt”- Az apatini alapfokú zeneiskolások sikereiről

Az apatini Stevan Hrstić Alapfokú Zeneiskola tanulói és tanárai a vírushelyzet produkálta körülmények között is jelentős eredményeket mutattak fel a különböző hazai és nemzetközi (online)versenyeken. Mgr. Dienes Lászlótól, a nagy múltú intézmény tavaly megválasztott igazgatójától megtudtuk, a pandémia nem kedvezett a zenetanulásnak és tanításnak, ám intézményükben töretlenül zajlik a munka. Versenyeredményekről, intézményes és személyes kihívásokról nyilatkozott a kupuszinai darabok zenei rendezőjeként szintén ismert és elismert zenész, igazgató:

-Tavaly áprilisban váltam az intézmény vezetőjévé. Valójában zenész vagyok és nem tanárként, hanem zenészként tanítottam mindig, a harminc éves pályafutásom alatt. Folyamatos kihívásokkal szembesülünk, online muzsikálni tanítani, nagyon nehéz. A vírushelyzet okozta körülmények miatt érzékelhetően csökkent a kedv a zenetanulás iránt. Bízunk benne, hogy szeptembertől talán a régi kerékvágásban folytathatjuk az oktatómunkát.

Mgr. Dienes László és kollégája Koleszár Nándor egy kupuszinai előadás alkalmával

A körülmények ellenére jelentős versenyeredményeket jegyeznek az intézmény tanulói, oktatói…

-A bizonytalan helyzet gyereket, szülőt, tanárt, sőt igazgatót egyaránt megviselt. Ennek ellenére, talán a jó összmunkának is köszönhetően, figyelemre méltó eredményt sikerült produkálni.

Az iskolaév első sikere volt a belgrádi köztársasági verseny. Koleszár Nándor klarinét tanár vitte el oda a diákjait. Az első osztályos Nikola Bogović első helyezett lett, a másodikos zeneiskolás Guzsvány Csongor második helyezett.

Decemberben Milan Lemaić zongoratanár Aleksinacra, a Sanja Pavlović emlékversenyre nevezte be tanítványait. Az elsős Sofija Stanojević második, az első osztályos Lidija Borković szintén második helyezést ért el.

A Tamburafesztiválra négy tanulót vitt a kolléga, Nikola Birač tamburatanár. Ők szondi gyerekek, az ottani kihelyezett tambura-tagozatunk diákjai. A harmadikos Una Popović harmadik helyezett, a negyedikes Teodora Jakšić szintén harmadik helyezett, a negyedikes Diana Gladić és az ötödikes Milan Krtinić köszönőlevelet kapott.

A zeneiskolások versenye egyébként mindig országos szintű. Az egész ország területéről neveznek be a zenei oktatási intézmények tanulói.

Vannak nemzetközi sikereink is. Antalovics Éva zongoratanárnő tanítványai remek eredményekkel vettek részt a rangos bajai I. Nemzetközi ,,Zongoramesék’’ Zongoraversenyen. Rakić Sofija még nem iskoláskorú, de a tanárnő már foglalkozik vele és ezen a megmérettetésen Sofija második helyezett lett. A másodikos Lenka Mudrinić első helyezett, az elsős Dunja Miletin harmadik helyezett, az elsős Zsivu Teodor köszönőlevelet kapott.

Antalovics Éva zongoratanárnő és tanítványai

Folyamatosan érkeznek hozzánk online- versenyfelhívások. A fent említettek többsége is online- verseny volt. Akik versenyre készülnek, azok általában bejönnek gyakorolni, személyes felkészülés zajlik.

Milyen kihívások, feladatok várnak Önökre az elkövetkező időszakban?

– Tervezzük, szervezzük az iskolanapot, május 25- én van, ennek a dátumnak a környékén szeretnénk megtartani az ünnepséget, amennyiben ezt lehetővé teszi a járványügyi helyzet.

Ellőttünk áll a Szerbiai Zeneiskolák és Balettiskolák Fesztiválja, amely ebben az évben Vajdaságban,Versecen lesz megtartva. Az eddigi információk alapján rendes keretek között és nem online-módon valósul meg. Csoportos versenyről van szó, egy csapatban négy különböző hangszeren játszó diákkal nevezhet be az intézmény, illetve mellette lehet még kamarazene, 2- 12 fős együttesekig. Nekünk van egy kvartettünk, három klarinét, egy szaxofon. A csoportos versenyre hat diákot jelöltünk ki, közülük a négy legjobban játszó megy majd a fesztiválra. Továbbá lesz egy ,,tartalékos” résztvevő is, ha valami közbejönne, ott legyen az, akivel pótolni tudjuk a kvartett hiányzó tagját. Várhatóan ez a fesztivál június 3- án zajlik.

Nyílt napokat szintén tartunk az általános iskolások számára. Ezeken az alkalmakon minden hangszert meg lehet tekinteni, ki lehet próbálni. Amennyiben nyáron tartjuk, akár szabad téren is meg lehetne szervezni.

Ezenkívül zajlanak a felvételik, éves vizsgák, arra készítjük fel a diákokat. Intézményünk berkeiből egy diák megy tovább zenei középiskolába, Prislinger Jovana trombita szakra iratkozik, a zombori zeneiskolába.

Iskolánk több szükséges és hasznos eszközzel is gazdagodott az év folyamán és elmondhatom, a huszonegy fős kollektíva köreiben nagyon jó az együttműködés, kiváló hangulatban és hatékonysággal folyik a munka- tudtuk meg mgr. Dienes László igazgatótól.

Kapcsolódó felvételek, a bajai nemzetközi verseny díjazottai: 

Rakić Sofija:

https://www.youtube.com/watch?v=lNkmbsHe-Fs

 

Zsivu Teodor:

https://www.youtube.com/watch?v=hRcM07UIFwQ

Miletin Dunja:

https://www.youtube.com/watch?v=dzsOaGofqIM

Mudrinić Lenka:

https://www.youtube.com/watch?v=NHqQIYB3Xm0

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.