Hász Róbert az idei Herceg János- díjas

A Fekete J. József író, irodalomkritikus, Balázs Attila író, L. Móger Tímea költő, a zsűri elnöke alkotta bíráló bizottság 2021.április 20- án meghozott egybehangzó döntése alapján a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár a 2021. évre szóló Herceg János Irodalmi Díjat eddigi életművének jelentősége elismeréséül Hász Róbert írónak, szerkesztőnek adományozza.

A doroszlói születésű, napjainkban Szegeden élő díjazottról szóló méltatásban Fekete J. József irodalomkritikus egyebek mellett a következőket írja:

,, A történetközpontúság kezdettől fogva meghatározója Hász prózájának, ehhez a szerzőnek tágasságra van szüksége, a novella helyett ezért válhatott uralkodó műfajává a regény (…) A szerző műveinek népszerűségét egy újabb műfajváltása növelte, a várhatóan trilógiává terebélyesedő Fábián Marcell-történetek igényes, olvasmányos szecessziós detektívregények, az első két kötet eseményei Zomborban, Bács-Bodrog vármegye székhelyén játszódnak, számos korabeli előkelőség fölvonultatásával, az akkori helyszínek rekonstruálásával, ami közé Doroszló is beletartozik.

Kétségtelen, hogy Hász Róbert jó sci-fi író, disztopikus ellen-utópia megálmodója, a történelmi és kultúrhistóriai regények szerzője, pandúrdetektív-regényei új utakat járnak a magyar szép- és krimi irodalomban.

Végső ideje, hogy a Márai Sándor-díj és a József Attila-díj mellet magáénak tudhassa a Herceg János Irodalmi Díjat.”

A rangos díj ünnepélyes átadása az ősszel megrendezésre kerülő Dunatáji Herceg János Nap keretében történik majd.

tra

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.