Doroszlói Tisztaszoba- Lelkünk ,,galambháza”

Egyre kevesebb maradandó, időtálló dolog van az életünkben. A doroszlói Samu (született Nagy) Kati hagyatékát képező Tisztaszoba nemcsak a közös múltunk páratlan értéktára, hanem az utódok gondoskodásának, megőrző, bővítő munkájának hála, a jelenben is pompázva nyitja meg kapuit az örökkévalóság felé.

Ennek szellemében ajánlom jó szívvel megtekintésre az alábbi online-tárlatot, amely körbevezet bennünket a tágas gazdaporta udvarán, végig a gangon, belesünk a hidasba is. A ház folyosójának színes ablakai minden látogatót lenyűgöznek, ahogyan az autentikus mintázatú cserép a talpunk alatt szintén  kifogástalanul illeszkedik a hely(i)ség hangulatába.

Két bábú, doroszlói lány és fiú viseletbe öltözött ,,páros” fogad bennünket a belépéskor. A ruhadarabok és a falat díszítő, régi családi momentumokat felelevenítő képek is hűen ,,mesélnek” a korról, a sorsról, amely annak idején is bőven tartogatott közös(ségi) élményeket, tanulságokat.

Továbbhaladva, a szobában balról kredenc áll, rajta menyasszonyi párta, csatos imakönyv, mindez a vágyott nászt és az arra kért sok áldást sejteti. Jobbról menyecske- bábú, ,,újszülött” a bölcsőben, amely tárgy gazdagon van bélelve helyi-szép slingeléssel. A ,,komatálas” kosarat fedő slingelésbe egy- egy szívből jövő jó tanács, jókívánság van hímezve, útravaló az életre.

A középső-, lakószobában vetett ágyak, slingelt függönyök, babasarok, sok apró(lékos) minta a játék- bútorokon is, akár az akkori valóságban. ,,Falon függő Mária-kép” meg Tükörasztal, az élettel val(l)ó szembenézéshez, asztalterítőbe hímzett név, amely félreérthetetlenül üzeni, ki az, aki ehhez a családhoz tartozik.

Magába a tisztaszobába lépve nehezen tudjuk eldönteni, hova nézzünk, a tárgyak, még a falak is vonzzák a tekintet. A ’40- es években (!) készült, precíz, (b)ámulatos pingálás (falfestés) a mai napig kifogástalan színekben pompázik.

A ,,magoságyakon” slingelés, név-kivarrás: Nagy Kati az, akinél most vendégeskedünk, ő az, aki bepillantást enged a házának ebbe a legféltettebb helységébe, ahol még csak nem is aludtak, mindössze ravataloztak annak idején.

A (sz)épséges szekrények belseje a helyi népviselet minden fontos darabjának helyet ad. A szekrényajtóba grafittal beleírták, ott vezették, melyik családtag mikor született. Egyszóval így, intimen (nem a közösségi oldalakon) dokumentálták életük fontos eseményeit.

A komódon a mindennapok és az ünnepek felett őrködő szentek szobrai, amelyekre pedig az idős asszony, az anya- vagy az anyós(bábú)figura visel gondot.

Az életóra mutatói itt körbe is érnek. Az áldott körforgás visszatéríti önmagához és egymáshoz a hagyatékok továbbadóit, őrzőit. ,,Minden folytatás, folytatódás, ami megtart…”

Megtartó erőt pedig a szándék ad. Nagy Kati néni Tisztaszoba- hagyatékának gondozója Bártol Lenke, aki maga is jelentős népművészeti tudást és fogékonyságot örökölt szüleitől, a Gellér pedagógus házaspártól. A tárlat-videót Komáromi József és Komáromi Irén készítette.

Köszönhetően a kisfilm elején hallható, kuriózumnak számító, páratlan hangokon megszólaló doroszlói nótá(zó)knak (Gellér Veronika, Babos János, Novák István, Kocsis Pál, Doroszlói Rezesbanda), népi énekeknek a képzeletünk rögtön és könnyen életre kelti tárlatunk báb-szereplőit, az ifjú párt, a fiatal menyecskét, a csecsemőt, az anya-anyóst- megnyitja lelkünk ,,galambházát”. Befogad, hát fogadjuk jószívvel a doroszlói Tisztaszobát.

Tisztelettel, szeretettel: Móger Tímea

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.