ZOMBOR–KIKINDA GYORSFORGALMI ÚT- Délkeleti kerülővel halad el majd Törökbecse mellett- Magyar Szó

Zombor, Kúla, Szenttamás, Nagykikinda és Óbecse is szerepel az Ib besorolású állami gyorsforgalmi út megépítésére vonatkozó területrendezési tervben. Az út a béregi határátkelőtől haladna a román határig, Nákófalváig. A települések zöménél az út elkerüli a lakott területeket, Törökbecse előtt pedig, miután áthalad a DTD-csatornán, délkeleti kerülőúttá válik, és a román határ felé vezető út itt már javarészt egybeesik a már meglévő, Ib besorolású 15-ös állami úttal. A szerbiai úthálózat rendszerében ez az útvonal rendkívül fontos szerepet fog betölteni a kelet-nyugat irányú közlekedésben. A 175 km hosszú új utat 100 km/h sebességgel kalkulálva tervezik meg.

A tartományi képviselőház erre vonatkozó határozatának az indoklásában többek között az áll: a közvetlen és szélesebb nemzetközi környezettel való jobb kapcsolat és a könnyebb megközelíthetőség mellett ennek az útnak abban is nagy szerepe lesz, hogy csökkenti majd a városokon át történő tranzitközlekedést – ez utóbbinak főleg Nagykikinda és Zombor esetében lesz óriási jelentősége, de a kisebb települések is fellélegezhetnek majd.

A szerb kormány az út megépítésére 100 millió eurót tervezett be a költségvetésébe, de a munkálatok összértéke eléri a 835 millió eurót. Az útépítés várhatóan az idei év második felében kezdődik meg, és a tervek szerint 2023-ban adják majd át az utat a forgalomnak.

FERÓ, Magyar Szó

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.