Otthon, kreatívan- Kovács Alexandra, Bezdán – Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

A bezdáni Kovács Alexandra az élettársával együtt négy évvel ezelőtt költözött be új otthonukba, amelyet a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának segítségével tudhatnak magukénak. Elmondásuk szerint mindketten kötődnek településükhöz, mindenképpen szerettek volna helyben, szülőföldön maradni, itthon boldogulni. Munkaviszonyban vannak, a saját háznak köszönhetően pedig folyamatosan szépítgethetik, építgethetik otthonukat. Terveik között szerepel egy gazdaság alapítása is, amelyben gyümölcsöst szeretnének kialakítani. A bezdáni közösségi, műkedvelői életben szintén szívesen résztvevő Alexandra készséggel nyilatkozott motivációról, tervekről:

 • Milyen megfontolásból vásároltatok házat és nehéz volt- e rátalálni a megfelelő épületre, telekre
 • Az élettársammal az évek során több helyen is laktunk házbérben. Problémás volt, mert szerettünk volna végre megállapodni, semmiképpen nem akartunk kimenni külföldre. Megpróbálkoztunk más házzal is az első körben, akkor nem sikerült, de nem adtuk fel, a második körre már megteremtettük a pályázáshoz szükséges feltételeket. Immár négy éve annak, hogy beköltözhettünk az új otthonunkba.Sok üres ház volt akkoriban Bezdánban, de persze a pályázati kritériumoknak is megfelelőt kellett találni. Az volt a szerencsénk, hogy a másodszorra megpályázott házban már tulajdonképpen benne éltünk egy évig, bérlőként. A tulajdonos hívta fel a figyelmünket a pályázási lehetőségre.
  • Nehéz volt elkészíteni a pályázatot?

  -Jómagam írtam meg a pályázatot, természetesen minden felvilágosítást megkaptam a zombori Prosperitati iroda munkatársaitól. Mindkettőnk családja segített, hozzátett a dologhoz, ahogy tudott. Továbbá Bezdánban viszonylag sokan pályáztak házvételre, ezért tapasztalatot tudtunk cserélni más pályázókkal is folyamatosan.

  • Hogyan néz ki a megvásárolt ház és telek?

  -A telekhez tartozik egy szép, nagy kert. Termesztünk benne zöldségféléket, saját fogyasztásra, továbbá gyümölcsfákat is ültettünk a telken, az udvar egyik részén.

  A házban van egy hosszú előszoba, konyha, fürdőszoba, konyha, spájz, ebédlő, nappali, hálószoba. A ház megvételét követően több felújítást eszközöltünk, kicseréltük az ablakokat, betonoztunk, szigeteltünk, új kaput helyeztünk a házra.

 • Milyen az élet jelenleg a falutokban és hogyan érzitek magatokat a saját házban?
 • Jómagam gyógyszerész technikus vagyok, gyógyszertárban dolgozom, jelenleg Zomborban. A párom pedig felszolgálóként van állásban. Szabadidőmben kézműveskedem és amikor időm engedi, résztveszek a helyi közösségi, művelődési életben, azon belül is a színjátszó csoport munkájában.Fontos számunkra, minden eszközzel teszünk érte, hogy itthon, Bezdánban tudjunk maradni és boldogulni.
 • Milyen további fejlesztési terveitek vannak?
 • Rendszeresen követem a pályázatokat. A földvásárlási pályázat érdekelne majd bennünket a jövőben, gyümölcsöst szeretnénk telepíteni. Egyelőre nincs bejegyzett gazdaságunk, de gondolkodunk ezen a jövedelem kiegészítő opción is– hallottuk a bezdáni Kovács Alexandrától.LMT, Jó Reggelt Vajdaság

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.