,,A mézeskalács egy karácsonyi, hangulatos ünnepi nyalánkság”

A kupuszinai Guzsvány Anna autentikus, gondosan, hangulatosan megformált mézeskalácsainak képeivel a Nyugat-Bácska online- piaca nevű csoportban találkoztam. Az jutott eszembe, amellett, hogy kivételesen szépek ezek az ünnepi sütemények, hordozzák azt az üzenetet is, hogy a nyugat-bácskai, kiváltképpen a kupuszinai fiatalok tevőlegesen ragaszkodnak a helyi hagyományokhoz, a mindennapokban megélik azokat. Ez a lelkület képes visszaköszönni akár egy-egy karácsonyi mézeskalácsból is. Jól sejtettem, Anna hitelesen és átéléssel mesélt a mézeskalács készítésről, ünnepi előkészületekről, a kupuszinai karácsonyi népszokásokról:

Milyen megfontolásból és mikor kezdtél el mézeskalácsot készíteni?

-Néhány évvel ezelőtt, még középiskolás koromban kezdtem el mézeskalácsot sütni. Itthon tartják a régi tradíciókat, a nagymamám mondhatni, minden nap süt valamilyen kalácsot. A vasárnapi sütemény is az év minden szakában elengedhetetlen desszert a családunkban. Így tulajdonképpen mindig van itthon valami finomság. A karácsonyi ünnepekkor is mindig több különböző süteményt készítünk. A mézeskalács pedig egy karácsonyi, hangulatos ünnepi nyalánkság. Mára már egyedül készítem a mézeskalácsokat. Illetve már négy éve mézeskalács házikót is készítek. Évről évre látszik a fejlődés. Egyre jobban rájöttem a titkára. Tulajdonképpen az ünnepi hangulat miatt, ahogy a három nő a konyhában tevékenykedik, számomra nagyon varázslatos érzés.

Milyen receptet használsz, mi a titka (ha van ilyen) a mézeskalácsaidnak?

-A receptet egy régi újság menüjéből használjuk évek óta. Különösebben nincs titka, elkészítem a hozzávalókat, beleteszem, összegyúrom, majd állni hagyom a tésztát, hogy pihenjen egy kicsit, hogy jól összeérjenek az ízek. Aztán nyújtom, és kezdődhet a formák kiszaggatása. Mostanra már igen sok formával rendelkezem, mind karácsonyi stílusú formák. Igazából a tészta ugyanaz, mégis mintha a formáknak lenne ízük. Mintha más íze lenne egy karácsonyfának, mint egy angyalkának. Aztán kisütöm őket, és jöhet a fehér díszítés.

Milyen motívumokkal díszíted a mézeskalácsokat?

-Fehér cukormázzal díszítem a mézeskalácsokat. Van, amit nem díszítek ki, de számomra szebb és vidámabb, ha van rajta cukormáz. Egyik évben próbálkoztam piros és zöld színnel, mivel azok a karácsony színei. Ételszínezéket használtam a fehérmázhoz. Úgy is vidám hatást keltettek a mézeskalácsok. De mégis, véleményem szerint a legszebb és a legigazibb a fehér cukormáz. Nincsenek különösebb motívumok, igyekszem szépen, pontosan rajzolni, díszíteni, ahogyan sikerülnek.

Lehet-e rendelni a termékeidből, illetve milyen módon juthatnak hozzá az érdeklődők?

-Az idei évben határoztam el, hogy megpróbálok eladásra is sütni mézeskalácsokat. Apukám a zombori piacon árulja őket, pénteken és vasárnaponként. De akár nálam is, Kupuszinán átvehetőek a mézeskalácsok. Becsomagoltam kimért zacskókba őket, és színes szalagokkal díszítettem. 100 és 200 grammos csomagokat készítettem, de akár a kedves vásárló igényei szerint is szívesen csomagolok különbözőeket.

Milyen jellegzetes ételeket készítetek karácsony ünnepére Kupuszinán általában?

-Kupuszinán a legjellegzetesebb karácsonyi étel a halászlé Ádám és Éva napján, szenteste. Előtte szigorú böjtöt tartunk, nem eszünk húst és zsíros ételeket. Nagymamám és anyukám is karácsonyi kalácsot sütnek, illetve lalosbabot főznek a kalács mellé. A lalosbab hiedelme, hogy ahány szem babot eszel, annyi pénzed lesz a következő évben, tehát minél több babszemet kell elfogyasztani. Estefele leül a család az asztalhoz a vacsorára készülve. Legelőször az almát szokta a családfő annyi egyenlő részre vágni, ahány tagú a család. A mi esetünkben ez 6-os létszámú. Nem szabad, hogy félbevágja az alma magját, nehogy a következő karácsonyig ne találjon vissza a család egyik tagja. Utána mindenki választ magának egy diót és megtörjük. Ha szép, egészséges a dió, akkor a következő esztendőben egészségesek leszünk. A diót mézbe mártva megesszük. Aztán fokhagymát eszünk mézzel, ennek a hiedelme, hogy a következő évben megvédjen bennünket a gonosz emberektől, boszorkányoktól. Majd halászlevet és halat eszünk. Később pedig mákos tésztát. A mák a bőség szimbóluma. A karácsonyi vacsoránál és végig az ünnepek alatt, mindig ott van egy karácsonyi kalács és rajta egy piros alma. Ez azt szimbolizálja, hogy mindig legyen az asztalon étel, és ne legyen éhség. Illetve mindig gyertyát gyújtunk a vacsora tartamáig. Utána megajándékozzuk egymást, és élvezzük a karácsony meghittségét családi hangulatban.

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek! Szeressük egymást, és vigyázzunk magunkra, és egymásra!

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.