Jégkár Bezdánban- Magyar Szó, Hétvége

A nyugat-bácskai gazdák egy nehéz év betakarítási munkálatait végzik jelenleg is. Szárazságra vagy rossz pillanatokban jött esőzésre, hideg tavaszra panaszkodnak. Ezekhez a nehézségekhez társult még az augusztusi jégeső, amely néhány település határában majdnem végzetes károkat okozott. Amint arról már beszámoltunk, augusztus 4-én ítéletidő, jégeső volt a térség egyes településein. A bajsai Hidrometeorológiai Radarközpont jelentése szerint az elmúlt néhány év legerősebb bevetését végezték. A legnagyobb kár Bezdánban, Monostorszegen és részben Regőcén keletkezett. A bejelentések alapján a zombori Zelenilo Közvállalat harmincegy komolyabb jellegű intervención volt jelen. A jégeső jelentős károkat okozott az említett települések szántóföldjein. Most, csaknem két hónappal a történtek után, áttekinthetőbb a helyzet. A bezdáni érintett gazdák többsége kárfelbecslési kérelmet nyújtott be Zombor város mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyosztályához. Várják a fejleményeket, igyekeznek kihozni a szituációból, illetve a jégverés által sújtott kukorica-, szója-, paprikatermésből a lehető legtöbbet.

Kandler Kis Aleksandar szóját, kukoricát és búzát termeszt a családi gazdaság földjein. A szójaföld van többségben, és éppen azt érte jelentős jégkár:

– Negyven, ötven százalékos kár van. Legnagyobb mértékben a szójánkat verte el a jég. A termésen majd most látjuk meg a hatását. Harminc éve nem volt mifelénk ilyen ítéletidő, ekkora jégkár. Bízunk benne, hogy egy jó ideig nem is lesz. A biztosítás terén gyengén állunk, nem szoktunk kötni, de ilyen esetek után elgondolkodik az ember… Még az út melletti gaz is eltöredezett, annyira odavágott neki, például a parlagfű, ami az utak mellett van, az is eldőlt, elhajlott, akkora jégverés volt – hallottuk Aleksandartól.

Pálinkás István aggódik, hogy a kukoricaföldről nem tudja majd felszedni a kombájn a termést, a szárakat annyira elfektette a jég. Próbálja menteni a menthetőt, ő is beadta kérelmét Zombor városhoz:

– Kukoricából van két-három hektár, azt jól megütötte. Én is beadtam Zombor város mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyosztályához a kárbecslési kérelmem, meglátjuk… Mindenesetre katasztrofális volt a helyzet, a kombájnnal nehezen lehet majd felszedni, mert lefektette a szárakat a jégeső.

Többségében, nyolcvan százalékban szóját termesztek, továbbá kukoricát is, de a szójatermesztés éri meg leginkább anyagilag. Idén nagyon kevés csapadék volt (amikor pedig több esett, egy alkalommal, az meg már későn érkezett) minden megsínylette, meglátszik majd a terméshozamokon – mondta István gazda.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a már korábban is megkérdezett Kiss Csaba, a messze földön híres, díjnyertes minőségű fűszerpaprika termesztője is, aki átlagosan 35 holdon gazdálkodik paprikával:
– A szélsőséges időjárásunk nem kedvez a termésnek. Nálunk is jelentős károkat okozott a jég. Parcellánként változó, de 30-tól 70 százalékos kárról beszélhetünk. Amellett a szárazság és a hideg május megtette rossz hatását. Ebben az évben már eleve 40 és 50 százalékos terméskiesés volt a szárazság miatt a paprikaföldeken, és ehhez jött még a jégeső. A paprikatermesztésben ez a kiesés nemcsak nálunk tapasztalható, ahogy hallom, Kalocsától Újvidékig ez a helyzet, sajnos. 2000, 3000 kilogramm a termésátlag holdanként a megszokott 8000 vagy a 10 000 kilogramm helyett. Tehát ott is kisebb a termés, kevesebb a hozam, ahol nem volt jégeső. Valójában nálunk, amit megütött a jég, az olyan paprika lett, amit egyszerűen le kellene szántani… Jobb években az ilyet nem szedtük le, de most rá vagyunk kényszerülve, hogy az igényeket ki tudjuk elégíteni – nyilatkozta a Kiss-paprika tulajdonosa.

Busity Árpád azt mesélte, szóját, búzát, kukoricát, árpát termeszt a földjein. A szójáját is érte a jég, de a kukoricáját félti nagyon, mert állattenyésztéssel is foglalkozik, és az etetésnél nagyon hiányzik majd a jég által elvert mennyiség:
– Néhány parcellámban a kukoricát megverte, de hát úgy nézem, átvészeli. Nagyon nagy károm nem keletkezett, a szójám is kapott kicsit, de az sem túl veszélyes, az minden bizonnyal jobban átvészeli, mint a kukorica. A kukoricát jobban féltem, mert jószágtenyésztéssel is foglalkozom, és minden gabona szükséges az etetéshez. Mit tehetek?! Ez az év ilyen, rosszul is indult, szárazság volt, aztán jött ez a jégeső is, de hát úgy látom, valami majd csak összejön, kialakul a végére – foglalta össze bizakodóan a bezdáni gazda.

L. Móger Tímea, Magyar Szó- Hétvége

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.