Fejlesztések útján- VMSZ- kampányzáró- Nyugat-Bácska

Június 16- án sor került a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzeti szervezetének kampányzáró eseménysorozatára.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, mgr. Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével, Nyilas Mihály, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkárral, Dubacz Éva, tartományi képviselőjelölttel, dr. Goretić Vámoser Györgyi, zombori listavezetővel, Péter István, apatini listavezetővel, képviselőkkel, képviselőjelöltekkel egyetemben látogatást tett a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház felújított épületében, ahol dr. Úri Emese igazgató fogadta a vendégeket. 

A most felújítás alatt álló zombori piactéren áthaladva a Műszaki Szakközépiskolában folytatódott a körút. Ott szintén az elmúlt időszak fejlesztéseit volt alkalmuk megtekinteni.

A zombori Szórványóvodában átadták rendeltetésének az új termet, amelyben 11 gyerekkel foglalkoznak magyar nyelven. A termet ünnepélyes keretek között a rendeltetésének átadta Pásztor István, a VMSZ elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Aleksandra Perović, az òvoda igazgatònője.

Bezdánban folytatódott a program, ahol megtekintették a Vízmű fejlesztéseit, Dejan Kubatov igazgató kalauzolásával, továbbá az Önkéntes Tűzoltó Testület, a VMSZ-es magyar érdekképviselet által megvásárolt helységeit.

Este közösségi találkozó zajlott a bezdáni színházteremben. Csapó Judit, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlevőket, a vendégeket. A bezdáni Varázspálca gyerekcsoport, a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta ének- kettős és Cirkl Csenge közreműködésével zajló művelődési műsort követően Pelt Ilona, körzeti elnök beszélt a régióról, a vàlasztàsokról, bemutatta a jelölteket, a terveket. 

-Arra szeretném önöket biztatni és igazán, őszintén, hiszen Bezdánban van a legnagyobb kapacitásunk, ami Nyugat-Bácskát illeti, büszkék lehetünk rá mindannyian, a természeti adottságai, a színháza, a tűzoltó otthon, amit nem olyan régen tudtunk megvenni, hogy a tűzoltóknak legyen egy ingatlanjuk, amelyet sajátként tudnak majd fejleszteni a későbbiekben. Azért lenne fontos, hogy elmenjenek szavazni és mindhárom szavazólapon a 4- es számot karikázzák be és ezáltal a Vajdasági Magyar Szövetséget támogassák, mert A különböző fejlesztés, az érdekképviselet  nem működik önmagától, ezekkel a dolgokkal kapcsolatban a szóban forgó, a listákon szereplő emberek, jelöltek nap mint nap, fáradságot nem kímélve tépelődnek, hogyan lehetne a különböző problémákra megoldást találni, hogyan lehetne egy- egy adott települést, illetve egész Nyugat-Bácskát fejleszteni (…) Nekünk konkrét programunk van, elképzeléseink vannak és azokat meg is valósítjuk, végig is visszük. Az a fontos, hogy a magyar ügyeket magyar ember tudja kezelni. Akkor fogunk tudni az elkövetkező négy évben is magyar ügyeket képviselni Nyugat-Bácska szinten, ha június 21- én becsülettel kimegyünk szavazni, mindhárom szinten leadjuk voksunkat a magyar érdekképviselet, az egyetlen magyar lista mellett- mondta a körzet elnöke.

Szintén a magyar érdekképviseletnek köszönhető, hogy az eddig privát tulajdonban lévő bezdáni színház épülete visszakerülhet a helyi magyar közösség tulajdonába. Hajnal Jenő, az MNT elnöke átadta Sipos Erzsébetnek, a Petőfi Sàndor Művelődési Egyesület elnökének a színhàz épületének megvàsàrlàsàt lehetővé tevő dokumentumot. A művelődési egyesület elnöke a közösség nevében is köszönetet mondott a támogatásért és elhangzott, a bezdáni színház épülete ezentúl a falu civil szervezetei, egyesületei számára is közösségi térré válhat. 

Hajnal Jenő, az MNT elnöke mindezzel kapcsolatban a következőket mondta:

– Úgy gondolom, hogy Pásztor István elnök úrral és ezzel a csapattal a nyugat-bácskaiak nemcsak azt tudják fölmutatni, hogy az itt élő magyarságban mekkora erő van, mekkora hit anyanyelvében, közösségében és abban az örökségben, amelyet az elődök ráhagyományoztak, hanem abban is, hogyan lehet jövőt építeni, gazdasági fejlesztéssel, az oktatás fejlesztésével és azzal a kultúrával, amelynek itt hosszú- hosszú évtizedes, nagy hagyománya van.

Pásztor István, a VMSZ elnöke mindezek vonatkozásában a következőképpen szólt a jelenlevőkhöz: 

-Fölnőtt egy olyan nemzedéke a vajdasági magyar közösségnek, amely elkötelezett, amelyik itt képzeli el a jövőjét, a gyerekeinek és unokáinak fölnevelését. Amelyik keresi a megmutatkozás lehetőségét, keresi a helyét a nap alatt. Mindez azért jó, mert mindenhol olyan listákat tudtunk összeállítani, amelyek a tapasztalatnak, az érettségnek, a visszafogottságnak, a meggondoltságnak és a fiatalos lendületnek, megzabolázhatatlanságnak és az előre rohanásnak az ötvözetei. Nem féltem a vajdasági magyar közösséget, mert olyan erő duzzad benne, amely nem egy mandátumra, hanem mandátumok sorozatára készít fel bennünket. Ez azért fontos, mert így tudjuk megteremteni együtt, azt a közösségi ernyőt, amelyik megvéd bennünket. Azt a közösségi ernyőt, amelyet csak úgy tudunk megteremteni, hogyha minden egyes alkotóelemét mindenki odateszi, függetlenül attól, hogy tömbben él vagy szórványban. Csakis ez a közösségi ernyő tudja megteremteni a lehetőségét annak, hogy a szórványbeliek védelmet kapjanak, hogy a tömbbeliek felelősséget vállaljanak, mutassanak a szórványbeliek irányában és fordítva (…) Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy vasárnap, június 21- én családtagjaival karöltve menjen el szavazni. Egyszerű lesz a szavazás, egy magyar lista van  és ez a Vajdasági Magyar Szövetség listája. Akinek fontos a magyarok boldogulása az nem marad otthon, elmegy szavazni és minden szinten a 4- es számot karikázza be. Aki otthon marad, vagy aki elmegy szavazni és mást karikáz be, az úgy dönt, ahogy nem jó a magyaroknak.

A bezdáni Petőfi Sándor ME kézimunka csoportjainak tagjai is aktívan közreműködtek a rendezvény megszervezésében, hangulatosabbá tételében. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.