,,Az életet élni kell, az életről írni kell”- Jódal Rózsa író új könyvét Nemesmiliticsen és Doroszlón is bemutatták

November 2- án Jódal Rózsa, Herceg János Irodalmi Díjas író Az éjszaka megérintése című kötetét mutatták be Nemesmiticsen és Doroszlón. Az irodalmi délután és est helyi kezdeményezője és szervezője Szitás Mária, a zombori Laza Kostić Kulturális Központ munkatársa, társszervezője a Kuckó Gyermeksarok, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési egyesület és a nemesmiliticsi nyugdíjas klub volt.

Szitás Emma fotói-Nemesmilitics

dsc_0776

dsc_0798

Az írónővel mindkét helyszínen L. Móger Tímea költő, újságíró beszélgetett. Kérdések, felvetések hangoztak el Jódal Rózsa életművének egészét illetően. A nemesmiliticsi helyszínen, a nyugdíjas klubban Hadaró Jutka születéstörténete, a gyermekkor, az első írói kísérletek, díjak történetei kerültek előtérbe, mivel a bemutatón a Testvériség-egység Általános Iskola alsósai is jelen voltak.

dsc_0777-3

dsc_0784

dsc_0778-3

Egy-egy témakör között részleteket hallhattunk a kötet novelláiból, továbbá Szitás Tamás akadémista, jazz-zenész játszott, illetve Doroszlón Stock János helyi jellegű, témájú fotóit láthatta a közönség.

dsc_0794-3

dsc_0787-2

Szitás Emma fotói- Doroszló

A bemutatók alkalmával szó esett még Az éjszaka megérintése című kötet novelláinak feszes érzelmi és stílusbeli sajátosságairól. Érintették a jellemző témákat, mint háború, nélkülözés, (női) sorsok. ,,Az irodalom megörökíti az életet…” ? Erre a kérdésre az írónő egyértelműen igennel felelt és elmondta az életet élni kell, arról írni kell, számára mindez evidens volt mindig is. Erős fókuszú írói képek, Fekete J. Józsefet idézve: ,,filmszerű beállítások”, megélt helyzetek jellemzik Jódal Rózsa leghangsúlyosabb szövegeit tartalmazó könyvét. Ennek kapcsán a vizualitásról, az Igor Bartolec által készített fénykép- illusztrációkról is beszélgettek. Taglalták az írónő szülőhelyéhez, Versechez fűződő viszonyát és kritikai, könyvismertetői tevékenységét, amelyet a Vajdasági Rádió Szempont című műsorának keretében fejt ki. Végezetül megtudhattuk, hamarosan újabb Jódal- köteteket tarthat majd kezében az olvasó.

Az esemény a Forum Kiadó Könyvet a szórványba! elnevezésű programsorozatának része volt, mindezt pedig a Magyar Nemzeti Tanács, Nemzeti Kulturális Alap és a tartományi titkárság támogatja.

dsc_0775-3

dsc_0780

dsc_0774-2

dsc_0797

dsc_0800

dsc_0804-3

dsc_0806-2

dsc_0808Szitás Emma fotói

Kapcsolódó GALÉRIA:  http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery609/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.