Az egészségügyi ápolás és a szolgáltatások integrációjának javítása-Zárókonferencia-Zombor

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére Zomborban cukorbetegség megelőzősével foglalkozó pilóta-projektum indult – számolt be Portálunknak nemrégiben dr. Úri Emese, a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak igazgatója. A pilóta-projektum célja a nem fertőző krónikus betegségek megelőzése. Ennek, Az egészségügyi ápolás és a szolgáltatások integrációjának javítása elnevezésű programnak a záró, értékelő konferenciáját tartották meg az elmúlt hétvégén Zomborban.

Dr. Úri Emese elmondta, 29- én pénteken zajlott a munkakonferencia.

Kielemezték az eddigi eredményeket, a szlovénia kollégák, akik az edukációt végezték, elmondták véleményüket, észrevételeiket. Gyakorlatilag a javaslatok, amelyeket tettek, szinte maradéktalanul megvalósultak már. Amit nagy eredménynek tartanak, hogy mivel integráltuk az egészségügyi intézmények szolgáltatásait, tehát egyeztettük a mi munkánkat, a kórházét, a Népegészségügyi Intézet munkáját a Szociális Központ munkájával, mi még bevontuk a Cukorbetegek Társaságát is, tehát a civil szférát. Ezzel külön meg voltak elégedve. Továbbá gyakorlatilag elkészítettük a beteg teljes útját, pontosan leírtuk, milyen módon tudja a hozzánk forduló páciens megkapni ezt az új szolgáltatást és leggyorsabban visszajuttatni az orvosához a diagnosztikai eredményeket és megtenni a további lépéseket. Örömmel jelenthetem ki, hogy a minisztériumtól is megkaptuk a vissza nem térítendő támogatást, ami annyit jelent, hogy még egy éven át végezhetjük ezt a munkát, programot. Mindezt lassan kiterjesztjük az egész városra, a következő néhány hónaptól pedig a falvakra is. Minden valószínűség szerint további egy nővér képzését is elvégezzük, mert ezt a beteglétszámot mindössze egy ember nem tudja már ellátni.

A szombati, a zombori Megyeház dísztermében tartott zárókonferencia szintén nagyon eredményes volt. Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere is jelen volt, elismerő szavakkal szólt a témáról, üdvözölte a programot, amely az Egészségháznak köszönhetően Zomborban valósulhatott meg. A konferencián felszólalt az Egészségügyi Világszervezet, a Népegészségügyi Intézet egy-egy képviselője. Közösen úgy méltatták, hogy nagyon eredményesen, sőt a terveken felül megvalósítottuk a projekt-célokat. Zombornak mindenképpen kiemelkedő helye lesz az elkövetkező célprojektumokban is, mert jó partnereknek bizonyultunk, az újításokat nagyon jól el tudjuk végezni, meg tudjuk szervezni. Résztvettek a zárókonferencián orvosok, nagyon örülök neki és lényegesnek tartom, hogy a falvakban dolgozó kollégák, az egészségházak dolgozói is eljöttek. Mindez azért is kiemelkedően fontos, mert ők lesznek azok, akik az elkövetkező időszakban szintén részvesznek a munkában- hallottuk dr. Úri Emese igazgatótól.

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.