Ispiláng néprajzi vetélkedő- Kupuszina/Bácskertes

A kupuszinai / bácskertesi József Attila Általános Iskola és az apatini Ábrahám Pál Egyesület Ispiláng néprajzi vetélkedőt hirdetett, amelynek témája a Lakodalmas szokások megjelenítése volt. A vetélkedőre három fős, általános iskolásokból álló csapatok jelentkezését várták. December 3- án tartották a versenyt hét csapat és összesen huszonöt, helyi, bácsgyulafalvi (két csapattal versenyeztek), bezdáni, doroszlói, gombosi, szilágyi gyerek részvételével.

vetelkedok

ispilang-sziv

zsuri-2

A Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke és dr. Silling István, helyi néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár alkotta szakmai zsűri a csapatok előadásában meghallgatta, hogy milyen lakodalmi szokások élnek még az adott településeken, hogyan néz ki egy lakodalom ma és hogy nézett ki pár évvel ezelőtt. A versenyprogram és a vetélkedő levezetése Csíkos Éva nevéhez fűződik.

kupuszina-tablo

bacsgyula-vetelkedok

gombos-vetelkedik

A zsűri döntése alapján az első díjat a gombosi József Attila Általános Iskola csapata kapta. Az indoklásban elhangzott, a gombosiak kiemelkedően magas teljesítményt nyújtottak. A vetélkedő második helyezettje a szilágyi általános iskolások csapata, harmadik pedig a bezdáni Testvériség-egység Általános Iskola tanulóinak csoportja. Mind különleges érdekességgel szolgáltak a verseny témáját illetően.

gombosiak-nyertesek

gombos-oklevel

gombos-kiallitas

bezdan-csapat1

Képek forrása:Turkál Marianna, Kanizsai Ilona, Uzelac Katica

kupuszina-vetelkedik

doroszlo-vetelkedik

regi-kepA díjak édességcsomagból és könyvjutalmakból álltak. A nyertes versenyzők kézhez kaphatták dr. Silling István és dr. Silling Léda néprajzi kiadványait.

Meglepetésül a részvevők megtekinthették, hogyan készül a híres- neves kupuszinai mákosrétes, sőt a közös vacsora alkalmával meg is kóstolhatták azt.

A verseny létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Fotók forrása: Turkál Marianna, Uzelac Katica, Kanizsai Ilona. Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery479/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.