A hagyomány nem retró, hanem jobb- szakmai kerekasztal, műhelybeszélgetés Kupuszinán

MA, október 17- én a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület könyvtártermében került sor A hagyomány nem retró, hanem jobb című szakmai kerekasztalra, műhelybeszélgetésre, Dr. Szőke Anna, Brezovszki Roland és Micsik Béla közreműködésével.

brezovszki-joA helyi és környékbeli civil szervezetek, egyesületek képviselői mellett jelen volt a Magyar Összefogás két jelöltje: Turkál Marianna, Sutus Áron. Továbbá az esten résztvett Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője, Péter István, a VMSZ körzeti szervezetének alelnöke, Csernai Buják Szilvia, a VMSZ helyi szervezet elnöke, Toldi István, a Petőfi Sándor ME elnöke.

peter-kovacs

brezovszki-jeoltek

Brezovszki Roland, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa előljáróban beszélt a Kupuszinán olyannyira őshonos néptánc és amatőr színjátszás közösségmegtartó erejéről. A közösségéről, amely gyökér és szárny kell, hogy legyen tagjai számára.

anna-szokeDr. Szőke Anna néprajzkutató, óvodapedagógus a nemzet iránti hitéről tett tanulságot szavai által is, továbbá saját tapasztalatait taglalta. Ezek alapján kiderült, meghatározó az a magyar öntudat, amely gyerekkorban ,,nevelődik bele” az emberbe, otthon, a családban hallani mesét és népdalt. Ezen túlmenően szólt a verseci szórványban szerzett kutatói tapasztalatairól, amelyek szerint a nyelvet túlélheti a hagyomány, ugyanakkor az anyanyelvtudást semmi nem pótolhatja. A kettő egysége adja a közösség teljességét, vagyis ahogy fogalmazott, beszéljük anyanyelvünket, tartsuk meg ünnepeinket.

kozonseg-6

kozonseg-korneliaek

kozonseg2-3

kozonseg-atyak-jobb

Micsik Béla törökbecsei népzenész, hitoktató, a Népművészet Mestere megindító szavakat mondott. A szórványléten túli szigetmagyarságról beszélt a kupuszinai harangszó visszhangjának szépségén keresztül érzékeltette, mennyire fontos a hit és a sok-sok magyar tájszólást éltető közösség (hang)ereje, meg- és összetartása.

micsik-2

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery454/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.