Hazavár a nyár- Báránypaprikás főzőversennyel zárult a nyári programsorozat-Doroszló

A doroszlói székhelyű Kuckó Gyermeksarok civil szervezet, élén Pelt Ilona elnökkel, a Bethlen Gábor Alapnál benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően támogathatta a nyári programsorozatot, amely a helyi civil szervezetek közreműködésével valósult meg.

falu-hatar-csoport2

A Doroszló-Bike több alkalommal szervezett túrát, amely az első három alkalommal a környező településeken keresztül zajlott, a legutóbbinak viszont helytörténeti ismertető jellege volt.

Diósi János, Wilhelm József történelemtanár információival kiegészítve mutatta be a település múltjának jelentős állomásait.

csoport

Az Alvég Teke Klub több éve szervez doroszlói egyéni, illetve nyílt bajnokságot, amelynek során az apatini Banja Junaković gyógyfürdő pályáján mérkőznek meg a részvevők.

dij-icu

A versenyek eredményeit a második éve szerveződő Hazaváró Báránypaprikás Főzőversenyen hirdetik ki. A helyiek és a faluból elszármazott, elköltözött doroszlóiak gasztro-ünnepére augusztus 25- én került sor. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület udvara benépesült, huszonnégy bográcsban készült a településre jellemző paprikás- specialitás, mérkőzve a legjobb báránypaprikás címért.

Stock János fotója

bogracs-balint

bogracsok-icu

bogracs-maglod

bogracs-samu-imre

bogracs-traub

bogracs-profiszakacsok-jobb

Pelt Ilona, a Kuckó elnöke elmondta, közösségmegtartó és építő jellege van valamennyi általuk szervezett nyári programnak. Különösen igaz ez a bárányfőző versenyre, amikoris hazavonzzák a vidéken, külföldön élő doroszlói származású érdeklődőket, a helyiekkel való közös ünnep, együttgondolkodás zajlik. Ennek nyomán több új ötlet fogalmazódik meg, amely igen hasznos a település, a közösség fejlődése szempontjából. Valamennyi generációt megszólít és megmozgat a rendezvénysorozat. A sport- és a főzőversenyeknek egyaránt van gyerek, kamasz, felnőtt és idős részvevőtábora.

vacsora

A részvevők elmondása szerint, nagy családként jönnek össze évente ezeken a rendezvényeken, nem csak helyi illetőségűek, hanem, ahogy idén is, a környékbeliek szintén. Jelen voltak főző-csapatok Gombosról, Zomborból, Kupuszináról, Bezdánból.

dij-tekesek

A bárányfőzői mulatság alkalmával kiosztották a tekebajnokságok díjait. A doroszlóiak versenyében a nők között első helyezett Hegybeli Noémi, a második Szabó Claudia, a harmadik Király Mária. Az amatőr férfi versenyzők mezőnyében az első Novák Arnold, a második Farkas Valentin, a harmadik Vuković Nemanja. A gyakorlott versenyzők között az első helyezett Fűr Ferenc, a második Novák Lóránt, a harmadik idősebb Dékány József.

duj-kiraly-balazs

A főzőverseny első díját a bezdáni csapat szakácsa, Bilmajer Gertrud vitte haza, aki két helyi tapasztalt szakács, Király Balázs és idősebb Gyurgyovics Ferenc segédletével főzött, a második Király Géza, a harmadik idősebb Dékány József báránypaprikása lett. Továbbá jutalmazták a legidősebb (Király Balázs) és a legfiatalabb (Király Kornél) szakácsot is. 

dij-kirly-kornel

dij-fozo-helyezettek

Pelt Ilona köszönőlevéllel ajándékozta meg a kerékpártúra szervezőjét, Kovács Gézát, a tekebajnokságok vezetőjét, Diósi Jánost, Péter Istvánt, a Dunatáj Egyesülés elnökét, továbbá a helyi civil szervezetek vezetőit és sokéves áldozatos közösségi tevékenységéért az egykori tanácselnököt, Gellér Magdolnát.

dij-magda

dij-maca

A Haverock Zenekar talpalávalójának köszönhetően hajnalig tartó mulatságot a Magyarországról, Maglódról érkező vendégek jelenléte tette ünnepélyesebbé.

stock-haverock1

Az ottani közösség aktív tagjai, amellett, hogy paprikást főztek, bepillantást nyerhettek a falu nevezetességeibe is. Jártak szentmisén, a Tűzoltó Otthon tornyából tekintettek rá a településre, a helyi hagyományőrző fiataloknak köszönhetően figyelemmel kísérhettek egy doroszlói leányöltöztetést is. Közös nótaszó és könnyes búcsú zárta a határokon átívelő együttlétet.

maglod-burek

evi-vasko-viselet

maglod-dj1

emma-maca

evi-szoknyak

Szitás Emma, Kálóci Karola, Stock János és a Nyugat-Bácska Portál fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery418/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.