Végéhez közeledik az idei, sorrendben 40. Durindó jegyében megszervezett értékelés és népzenei képzés

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsával és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közös szervezésben, a Durindó művészeti szakbizottságával együttműködésben közel 110 népzenei együttes művészeti vezetője számára hat helyszínen szervezi/szervezte meg az idei fesztiválon bemutatott produkciók értékelését. A körút, amely 2016 szeptemberének elején indult, ugyanakkor nem csupán az összeállítások kiértékelésére nyújt lehetőséget, hanem ismeretszerzésre és -átadására többek között a csokrok összeállítása, a viseletek kiválasztása tekintetében, de a jövő évi dalválogatás átbeszélésére, a különböző népzenei minősítőkre való felkészülés segítésére és a legújabb népzenei kiadványok megismerésére, azok bemutatására. Fontos hangsúlyozni, hogy ilyen jellegű, komplex és a Vajdaság egész területét lefedő képzés egyedüli.

A képzéssorozat eddigi állomásai: Temerin, Veprőd, Zenta és Hajdújárás voltak. A dél-bánáti csoportok képviselőivel Hertelendyfalván találkozunk 2016. december 17-én – azon a napon, amikor a gondviselésnek és a maroknyi dél-bánsági közösség rendíthetetlen összetartásának köszönhetően huszadik életévébe lép a Dél-bánáti karácsonyi szokások és betlehemesek találkozója. A képzéssorozat hatodik, záró helyszíne az idei fesztivált szervező település, Torda lesz. A közép-bánáti csoportok művészeti vezetőit 15.00 órára várják a Művelődési Házba.

A képzéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásával valósul meg, és olyan kiváló szakemberekkel találkozhatnak, találkozhattak a részvevők, mint Csizmadia Anna népdalénekes, népi-ének tanár, Juhász Erika népdalénekes, népzene tanár, Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népzeneoktató, Kelemen Zsolt népzenész, a Pécsi Tudományegyetem ének-zene szakos hallgatója, Németh István, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa, Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató, Rontó Márta népzeneoktató, Szabó Annamária népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója és Vakler Anna népdalénekes, népzene tanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszakának oktatója.

vmmsz_logo_negyzetes

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.