Mennyei édesanyánk doroszlói köszöntése- SZENTKÚT- Kisboldogasszony ünnepe

img_9604

img_9860

Két nap alatt, szeptember 7- én és 8- án csaknem 10 000 hívő járt a doroszlói Szentkúton, Kisboldogasszony ünnepén.

img_9838

img_9876

Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Kegyhely igazgatója megköszönte a hívek, a zarándokok, az egyházi méltóságok, a plébános atyák, továbbá a politikum, a közélet képviselőinek jelenlétét és segítségét, közösségi szándékát.

img_9829

,,Az irgalmasság a nem szerethető dolgok szeretését jelenti.” Magyarázta ft. Pósa László szerdai előadásában, az Irgalmasság évé apropóján. Ilyen és ehhez hasonló magvas gondolatokat és tanításokat hallhattak a zarándokok, amellett, hogy mindkét napon alkalmuk volt résztvenni bűnbánati liturgián, gyónáson, keresztúti áhítatosságon, szentségimádáson, filmvetítésen, virrasztó zsolozsmán, magyar és horvát nyelvű szentmiséken. 7- én, az előesti misét ft. Fülöp Ernő címzetes apát vezette.

30_92

img_9622

img_9623

Hamar megteltek a parkolóhelyek, amelyeknél a forgalmat a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai irányították, felügyelték, az ünnep teljes ideje alatt. A helyiek hetek óta készültek a búcsúra, az önkéntesek: gyerekek, fiatalok, felnőttek, idősek egyaránt szorgosan készítették elő a területet a zarándokok fogadására. Az általuk végzett, pjeskavica-, ital-, és kegytárgyárusításból befolyt összeget a Szentkút felújítási munkálataira fordítják.

img_9621

img_9634

img_9619

img_9617

img_9854

img_9868

img_9664A várva várt zarándokok nemcsak járművekkel, hanem gyalogosan is érkeztek. A legtávolabbi gyaloglók 100 kilométerről jöttek el a doroszlói búcsúba. Moholiak, adorjániak, magyarkanizsaiak, őrszállásiak, kupuszinaiak, szilágyiak számoltak be áldásos (gyalogosan vagy járművel történő) útjukról. Az őrszállásiak például az ottani, rendszeresen működő imacsoporton belül szerveznek hasonló zarándokutakat, évente ellátogatnak Međugorjéba és Doroszlóra is. A kupuszinaiak, szilágyi megállóhely közbeiktatásával csaknem nyolc órán át gyalogolnak Doroszlóig minden évben, a szilágyi hívekkel együtt. A zarándokcsoportokat a kegytemplomban ft. Pásztor Árpád fogadta.

img_9661

img_9647

img_9652

img_9843

img_9884

img_9881

img_98668- án, az ünnepi püspöki szentmisét MSGR. Dr. Székely János, Esztergom-budapesti segédpüspök vezette. Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Kegyhely igazgatója megköszönte a hívek, a zarándokok, az egyházi méltóságok, plébános atyák, továbbá a politikum, a közélet képviselőinek jelenlétét és segítségét, közösségi szándékát. Külön köszöntötte MSGR. Dr. Székely Jánost, továbbá az egyházmegye főpásztorát, MSGR. Dr. Pénzes János megyéspüspököt, a politikum tagjait, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Parlament elnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Magyar Leventét, a Gazdasági diplomáciáért felelős államtitkárt, Hegyi Lászlót, az egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt, Dr. Babity Jánost, Magyarország szabadkai főkonzulját, Eisenhoffer Ibolyát, az Egyházi Fejlesztéspolitikai Osztály vezetőjét, Nyilas Mihályt, az Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság titkárát, Ótott Róbert, tartományi titkárhelyettest,Vicsek Annamária,oktatási államtitkárt, Fremond Árpádot, köztársasági parlamenti képviselőt, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, továbbá az MNT megjelent képviselőit.

img_9871

img_9870

img_9852Köszöntötte a polgármestereket, Alszögi Zoltánt, Vaskút polgármesterét, Hirtenberg János Sándort, Dávod polgármesterét, Papp Imrénét, Rém polgármester asszonyát, Dušanka Golubovićot, Zombor Város polgármesterét, Gellér Magdolnát, Doroszló polgármesterét, Erdély Lenke, tartományi képviselőt, Pelt Ilona, tartományi képviselőt, Jankovich Szilárdot, Zombor Város Tanácsának tagját, dr. Úri Emesét, a zombori Egészségházak igazgatónőjét, Péter Istvánt, a Dunatáj Egyesülés elnökét, a történelmi lovagrendek tagjait, a Szent István és a Szent György lovagrend megjelent képviselőit.

img_9878

img_9888

img_9826

img_9836A doroszlói búcsú alkalmat ad a Mária- lány vagy, ahogyan Magyarországon nevezik őket, a Mária- hordozó csoportok találkozójának. Ezúttal szenttamási, garai, gombosi és doroszlói népviseletes Mária- tisztelők voltak jelen, a számos vajdasági és magyarországi zászlóvivő csoport mellett.

img_9873

A szentmisék alkalmával közreműködött az óbecsei énekkar, a gombosi Szent László kórus, a magyarkanizsai Angelus Kórus, a nagybecskereki Nepomuki gyermekkórus, a Szabadkai Zeneiskola rezes kvartettje és bekapcsolódtak a Szabadkai Zeneiskola egyházzenei szakon tanuló növendékei.

A búcsú állandó része a kegyhely kapuján kívüli kirakodóvásár. Itt évente megfordul több, jelentős tradícióval rendelkező kézműves. Képünkön a palicsi Schramm fazekasmester és a zombori Janovics mézesbábos sátra látható:

img_9848

img_9639

img_9669

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA ( csaknem 100 képpel!): http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery89/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.