LIX. GYÖNGYÖSBOKRÉTA ÉS XLVI. DURINDÓ MAGYARCSERNYE, 2023. JÚNIUS 3–4.

Az Ady Endre Művelődési Egyesület Magyarcsernye Község Önkormányzata, Magyarcsernye Helyi Közössége, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett június első hétvégéjén, június 3-án és 4-én rendezi meg az LIX. Gyöngyösbokrétát és a XLVI. Durindót. 

A település és magyar közössége számára felemelő pillanat a 2023-as év, hiszen első ízben nyerte el a fesztivál házigazdájának jogát, ekként első ízben lesz szervezője annak. Külön megtiszteltetés ez az Ady Endre Művelődési Egyesület számára is tekintettel arra, hogy az idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját.

Az idei fesztivált a Gondoskodó nemzet éve jegyében június 3-án és 4-én Magyarcsernyén szervezzük meg – ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és nemzeti összetartozásunk napját is, hálával teli szívvel emlékezve az olyan elődökre, mint Lajta László népzenekutató, aki 60 éve hunyt el • és Bartuc Szilveszter moholi néptánckutatóra, aki 15 éve nincs közöttünk. 

2023-ban Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát is ünnepeljük – a Fesztivál az ő öröksége előtt is tisztelettel adózik.

A faluközpont egykori épületei ugyan nagyrészben kicserélődtek, de a Csekonics család által emeltetett Szent Ágota római katolikus templom ma is a falu legdominánsabb eleme – a Csekonicsok 180 évvel ezelőtt adtak megbízást az építésére. Itt áll még a szintén a nemesi család adományaként 110 éve épült orvosi ház is. A keskeny nyomtávú vasút 125 éve érkezett Magyarcsernyére, és kötötte azt össze Európa többi részével. Az első vasútállomás épületegyüttese még ma is hirdeti ezt az összetartozást.

Az idei fesztivál egyúttal Magyarcsernye első jelentősebb telepítésének 230 éves jubileuma jegyében is várja a fellépőket és idelátogatókat. S hogy milyen is a magyarcsernyei vendégszeretet? Ennek talán egyik igaz fokmérője a gombosi Gyöngyösbokrétások 1941-es vendégszereplése – a korabeli újságok szerint Magyarcsernye olyan nagyméretű és ünnepélyes fogadtatást talán még senkinek sem rendezett. Ebben a szellemben és lelkiségben várjuk Mindnyájukat: énekes, hangszeres és táncegyütteseket, szólistákat, minden kedves részvevőt és idelátogatót!

Bongjon és zengjen, zsongjon és dobogjon ez a kincs június 3-án és 4-én Magyarcsernyén, az LIX. Gyöngyösbokrétán és a XLVI. Durindón!

A házigazdák a napokban e-mailben értesítették ki a művelődési egyesületeket és népművészeti együtteseket.

A jelentkezés – amelynek határideje 2023. április 30. – az idei évtől mindenki számára online formában történik.

Az LIX. Gyöngyösbokréta Fesztiválra online regisztrációját itt teheti meg: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe5eIhNgCdf6WeXoj-SBe3vSISr1CDvpMX9mO38cqQxDtA2pA/viewform

A XLVI. Durindó Fesztiválra itt van lehetőség online regisztrálni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1AlGqZmhtCfUgzaaFIKYGt6ltVg85O6wl4IngRYAdywQP_g/viewform

Bővebb információ a Fesztivál két háttérintézményének referensétől

  • a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától,
  • Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen kérhető,
  • vagy keressék a Magyarcsernyei Szervezőbizottság vezetőjét, Hódi Juditot a durindobokretacsernye@gmail.com vagy a 064-0-161-484-es elérhetőségek valamelyikén.

Tisztelettel:

a Magyarcsernyei Szervezőbizottság,

valamint a Gyöngyösbokréta és a Durindó Fesztivál Tanácsa

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.