Búcsúi koncert, tehetségek találkozásának jegyében

Több éve hagyomány Szilágyin, hogy Búcsúi koncerttel ülik meg a helyi Szent István király plébániatemplom ünnepét. 

Idén is népes, lelkes és hálás közönség előtt mutatkoztak be a helyi tehetségek, Antalovics Éva és Antalovics Zsuzsanna növendékei, továbbá a fiatalok és Kupuszináról érkezett vendégzenészek, Molnár Tamás vezetésével. A vendégművész Csőke Noémi, kishegyesi zongoraművész volt, aki a budapesti Zeneakadémia harmadéves növendéke. 

A rendezvény keretében megtekinthető volt Silling N. Mária, kupuszinai festőművész kiállítása. Az ,,angyali” pasztelleket tartalmazó tárlatot Antalovics Péter költő nyitotta meg. Méltatásában egyebek mellett elhangzott:

Gyakran érezhetjük úgy, hogy környezetünk, külvilágunk nem pusztán azokból az elemekből áll, amelyeket érzékszerveinkkel első nekifutásra befogadunk. Van körülöttünk valami több, magasabb rendű, bonyolultabb, megmagyarázhatatlanabb, ami átjárja, átitatja a látványt; lelket, életet ad neki. Nevezhetnénk mélyebb térnek, mögöttes világnak, láthatatlan rendnek. A vallásos ember talán Istenként, isteni jelenlétként, a vallástalan az élet szervező elveként gondol rá.

Silling Nagyfejű Mária pasztellfestményeinek alakjai szervesen kapcsolódnak ehhez a láthatatlan térhez, sőt, elválaszthatatlanok tőle (…) Az időtlenből származnak, az időtlenbe is tekintenek az alakok, megteremtve maguknak egy sajátos, körkörös rendet múlttal, jelennel és jövővel. Így tudunk kapcsolódni hozzájuk. Mert ahogyan a hús-vér emberek egymással, úgy találkoznak ők velünk ezekben a megragadott pillanatokban, és úgy találkozunk általuk mi saját félelmeinkkel, sebezhetőségünkkel, de távlatainkkal és reményeinkkel is.

Silling Mária elmondta, először van alkalma templomi környezetben kiállítani, általában véve, de ezeket az erősen szakrális töltetű festményeket is. A lehetőségért köszönetet mondott ft. Kurin István plébánosnak. 

A koncerten önkéntes adomány gyűjtöttek a szilágyi Padevala Ifjúsági Szervezet részére. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.