,,Szomszédolás” Zomborban

Àprilis 9- én igen sokszínű, több nemzetiséget bevonó programsorozatra került sor a kultúra világnapja alkalmából Zomborban. Az esemény jelmondata volt: A mi szomszédolásaink.

A zombori belvárosi nyugdíjasok egyesületében két kiállításmegnyitó zajlott: 

a Pódium Egyesület hímző szakcsoportjának tagjai, Újvidékről, a zombori nyugdíjas egyesület kézimunkázó asszonyai valamint a Zombori Rózsák Kézimunka Csoport tagjai mutatkoztak be. Az Újvidékről érkezett kiállítási darabok részei a Hagyományok Háza-Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Szakkör elnevezésű programjának. Ezt követően az érdeklődők megismerkedhettek a  zombori székhelyű Rada Krstić Fotóklubbal. Megtekintették a zombori Városi Múzeum, kiállítását, amelyet Čedomir Janičić vezető mutat be. 

A központi rendezvény a Petar Konjović Zeneiskolában zajlott, üdvözlőbeszédet mondott Darko Šper szakszervezeti elnök (GS KUM „Nezavisnost“).

A magyarországi vendégeket Tóth Bátori Erzsébet, a szakszervezet médiával megbízott alelnöke, az Olvasókörök Szövetségének határon túli koordinátora, a Pódium Egyesület kapcsolatépítéssel megbízott vezetőségi tagja mutatta be.

Az Olvasókörök Szövetségének nevében  Szűcs László társelnök üdvözölte a rendezvényt.

A könyvbemutató vendége volt Pap Éva, szegedi születésű írónő, aki hamarosan  harmadik könyvét jelenteti meg. Kötetei tematikailag kapcsolódnak az egykori Jugoszlávia térségeihez. Az első regényében egy Szabadka környékén játszódó szerelmi történetről ír, a másodikban az ötvenes évek eseményeiről Szarajevóban, legújabb könyvének témája pedig Újvidékhez kötődik. A nagy népszerűségnek köszönhetően könyveit szerb nyelvre is lefordították. 

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének berkeiben felcseperedett ifj. Tóth András, az Életjel szavalója zárta a rendezvény magyar blokkját.

Ezután a bosznia-hercegovinai Lucido Tuzla multikulturális egyesület Majda Zukić, Alma Omeragić, Nihad Mešić-River következett. Később szabadkai székhelyű, balkáni művészek mutatkoztak be. 

A műsort színesítették a Zeneiskola végzős hallgatói (hegedű, gitár és ének).

A kitartásért, szolidaritásért és jótékonysági közösségi munkáért Gizela Žužić, a Pódium Egyesület Közgyűlésének elnöke és a szakszervezet nyugdíjas ágazatának tagja életműdíjban részesült.

A rendezvényen szimultán fordítást biztosítottak, Kostić Morber Mónika személyében. 

Petar Zambo fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.