A közösségi terek fejlesztése, a mezőgazdasági termelők segítése-VMSZ-lakossági fórum Doroszlón

Ugyancsak ma, március 21- én Doroszlón tartott lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Megtekintették  a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben zajló fejlesztési munkálatokat és beszélgettek az aktuális közéleti, közösségi témákról. Mészáros László, a VMSZ Helyi Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a vendégeket: Fremond Árpád, köztársasági képviselőjelöltet, a VMSZ alelnökét, Dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelöltet, Pelt Ilona tartományi segédtitkárt, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnökét, a Zombor városi Képviselő Testület két képviselőjét: Kanizsai Tamást és Gellér Magdolnát. 

Pelt Ilona a helyi fejlesztési projektekről beszélt, amelyek a Magyar Nemzeti Tanács, illetve Magyarország kormánya támogatásával valósultak meg vagy vannak folyamatban. Ilyen a Móricz Zsigmond MME vizesblokkjának felújítása, az udvar betonozása, a DiSz Ifjúsági Szervezet klubhelységének, az Önkéntes Tűzoltó Testület konyhájának felújítása, továbbá a Szent Imre herceg plébániatemplom épületén végzett munkálatok.  

Dr. Úri Emese a doroszlói fórummal kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

– A szórványban fokozott szerepe van minden intézménynek, illetve a civil szervezeteknek egyaránt. Minden kisebb településen, de a szórványban hangsúlyozott a kultúregyesületek, azon intézmények szerepe, ahol tárt kapukkal várják az embereket a különböző események szervezésére, közösségi programokra, találkozásokra. Ezért tartjuk mi itt, a nyugat-bácskai szórványban fontosnak, hogy ezek a középületek, iskolák, kultúregyesületek udvarai, belterületei valamilyen módon szebbé, funkcionálisabbá váljanak. Ezek azok a helyek, ahol közösségként tudunk megnyilvánulni és továbbgondolni a jövőnket- mondta a képviselőjelölt. 

Fremond Árpád a fórum kapcsán elmondta:

-Doroszlón is rengetegen foglalkoznak mezőgazdasággal, így nagy volt az érdeklődés a lakossági fórumon. Most sokan örülnek annak, hogy megduplázódott a terület alapú támogatás. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a terület alapú támogatás mellett az elmaradt támogatásokat is kifizesse a mezőgazdasági minisztérium. Sokan várnak még ezekre a támogatásokra, fontos volna, hogy ők is megkapják ezeket az összegeket, hiszen hatalmas szárazság van most, itt az év elején és minden egyes eszközre szüksége lesz a mezőgazdasági termelőknek, hogy egy jó évet tudjunk zárni. Biztos vagyok abban is, hogy amennyiben lesz megfelelő mennyiségű csapadék, akkor ez az év jó lesz, egyelőre sajnos nagyon rosszak a kilátások. A ma esti fórumon a VMSZ mezőgazdasági programjáról beszéltem, a célkitűzésekről, továbbá, hogy mennyire fontos a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével való együttműködés, illetve, hogy a falugazdász hálózatot mennyire fontos fenntartani, hiszen a pályázás során nagyon lényeges, hogy minden egyes mezőgazdasági termelő az anyanyelvén tudjon pályázatot elkészíteni, ennek érdekében is segítséget kaphat a falugazdászoktól. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a rendszert fent tudjuk tartani és az elkövetkező időszakban is minél többet tudjunk segíteni a mezőgazdasági termelőknek- hangsúlyozta a köztársasági képviselőjelölt, a VMSZ alelnöke.

A felszólalók mindegyike hangsúlyozta fontosságát annak, hogy  letegyük voksunkat április 3- án az egyetlen releváns vajdasági és magyar lista mellett, amely a szavazólapon a 3- as számmal található. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.