Megemlékezések- Gomboson, Nemesmiliticsen, Zomborban

Március 15- én Gomboson, a temetői nagykersztnél emlékeztek meg 1848/49 történéseiről. Az alkalmi műsorban közreműködtek a József Attila Általános Iskola és az Arany János Magyar Művelődési Egyesület fiataljai. Az eseményt a gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület tagjainak jelenléte tette ünnepélyesebbé. Az emlékezés virágait elhelyezte a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Uzelac Katica és Péter István, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna, a gombosi Magyar Művelődési Egyesület, az Önkéntes tűzoltók és a Tamaskó József Méhészegyesület képviseletében Stepanović Julianna, Kovács Terzity Melinda, Molnár Tihamér koszorúzott. Az emlèkezès viràgainak elhelyezèsèt követően Ft. Verebèlyi Àrpàd címzetes prèpost, helyi esperes plèbànos megszentelte a nagykeresztet.

Forràs: Uzelac Katica

Ugyancsak ma  Nemesmiliticsen a ft. Egedi Antal által szolgáltatott szentmise után tartottak koszorúzási ünnepséget Pál Antal (Tóni) szabadságharcos sírjánál. Az emlékezés helyszínein közreműködtek a Németh László Magyar Művelődési Egyesület tagjai. 

A kegyelet virágait elhelyezte a síron a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pribilla Attila és Stefkó István. A település koszorúját Purda Vivien helyezte el a nemesmiliticsi szabadságharcos síremlékénél. 

 

 

Forràs: Litvai Karolina, Stefko Istvàn, Pribilla Attila

A nemzeti ünnep alkalmából a zombori Magyar Polgári Kaszinóban tartottak megemlékezést. Schweidel József aradi vértanú mellszobránál dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Simon Ervin, a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét. 

Ezt követően ft. Drobina Gábor zombori káplán orgonajátéka mellett elhelyezték az emlékezés virágait a Schweidel-szobornál. 

Magyarország kormánya nevében koszorúzott Simon Ervin, szabadkai Főkonzulátus konzulja, Baja város koszorúját Preininger Rozália tanácsnok asszony helyezte el, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna koszorúzott, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Kanizsai Tamás helyezett el koszorút, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Galac Ódri Beáta és Budai István koszorúzott, a Dunatáj Egyesülés koszorúját Gellér Eszter helyezte el, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében L. Móger Tímea helyezte el az emlékezés virágait, Doroszlóról Lovag Konc Ferenc és Vitéz Holló Antal koszorúzott, a Magyar Polgári Kaszinó nevében Dr. Karcher Erzsébet és Rezicska Károly helyezett el koszorút a vértanú szobránál. 

Közreműködött a Kaszinó dalárdája. Az ünnepi program részeként a Kaszinó nagytermében bemutatták a Szabadságharc című előadást, Kálló Béla színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor közreműködésével. 

 

Fotók: Kőműves Zoltàn

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.