Jövőt és emberek közötti hidakat építeni

Február 20- án a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete a zombori Városháza dísztermében, Zombor város napja alkalmából ünnepséget tartott, amely egyben a körzeti szervezet kampány nyitó eseménye volt. A jelentős közösségi alkalmat az újraalakult Zombori Filharmónia koncertje tette ünnepélyesebbé.

Az eseményen Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, tartományi segédtitkár köszöntötte a jelenlévőket, a vendégeket: 

Dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét, a Vajdasági Magyar Szövetség Pásztor István köztársasági lista vezetőjét, Szabadka Város Képviselő-testületének elnökét, Kovács Elvirát, a VMSZ alelnökét, köztársasági képviselő jelöltet, Fremond Árpádot a VMSZ alelnökét, köztársasági jelöltet, Juhász Bálintot a VMSZ Intézőbizottságának elnökét, köztársasági képviselő jelöltet a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatóját, Dobó István tartományi képviselőt és a VMSZ Intéző Bizottságának tagját, Ökrész Rozáliát, a Magyar Szó igazgatóját és köztársasági képviselő jelöltet, Gyivánovity Dánielt köztársasági képviselő jelöltet, Kudlik Zoltán tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkárt, továbbá az MNT képviselőit, az egyházi méltóságokat, a tartományi és helyi tisztségviselőket, a nyugat-bàcskai köztàrsasàgi kèpviselőjelölteket, a civil szervezetek képviselőit és  támogatókat, a zombori Lilás Könyvkereskedést.

Elmondta továbbá, arra emlékezik a helyi magyar közösség, hogy Mária Terézia szabad királyi várossá emelte Zombort, 1749. február 17- én. Hangsúlyozta:

-A mai nappal a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete hivatalosan is megnyitja kampányát. Az elkövetkező 40 napban kollégáimmal felkeresünk mindenkit, és elbeszélgetünk választópolgárainkkal. Számunkra irányadó az Önök véleménye, elképzelése és javaslata. Sok eredményt tudnék felsorolni, amit az elmúlt időszakban megvalósítottunk, de aki engem ismer, az tudja, hogy tervezni szeretek, projekteket írni és bonyolítani, hiszen akkor van jövőnk itt Nyugat-Bácskában magyarként, ha összekapaszkodva együttgondolkozva, tervezünk jövőt, és a megtervezett projekteket sorba rakva megvalósítjuk. Lépésről lépésre…- hallottuk Pelt Ilonától, aki dr. Úri Emese köztársasági parlamenti képviselőjelöltnek, a zombori Egészségházak igazgatójának adta át a szót. 

Dr. Úri Emese köszöntőjében egyebek mellett elmondta:

,,Amikor tíz évvel ezelőtt megkezdtem a zombori Egészségház vezetését, ehhez hasonló szavak motoszkáltak a fejemben. Hogyan lehet előrelendíteni egy kis közösség életét a szórványban? Csakis úgy ha javítok az életünk minőségén, ha tehetségünket, munkánkat a közösség érdekében elérhetővé tesszük, ha embereknek tudunk munkát biztosítani, családoknak megélhetést. Ezzel teszünk sokat annak érdekében, hogy megmaradjunk ezen a vidéken. Mi az amit eddig együtt tettünk értetek, veletek mindannyiunkért:Felújítottuk az Egészségház központi székhelyét, visszakaptuk az ATD épületét ahová sikerült kihelyeznünk a Covid-ambulanciát. Olyan szakembereknek tudtunk munkalehetőséget biztosítani, akik anyanyelvükön szólnak a beteghez. A lakossági fórumokon keresztül folyamatosan kapcsolatban voltunk Veletek, és próbáltunk munkánkkal megfelelni a követelményeknek. Veletek együtt sikerült az infrastrukturális terveinket is megvalósítani: A Zombor- Bezdán és a Zombor- Sári valamint a Bácsmonostor-Bácskertes közötti útszakasz felújítása. Együtt elértük, hogy a Béreg-Hercegszántó közötti határátkelő alkalmas legyen a teherszállító forgalom számára is, ezzel ennek a régiónak a gazdasági fellendülését előlegeztük meg. Megnyitottunk még egy kis határátkelőt Rastina és Gara között is.  Mindannyiunkért sikerült minőséges ivóvizet biztositanunk vizgyárak építésével, felújításával Béregen, Monostoron, Bezdánban…”

A továbbiakban Dr. Pásztor Bálint mondott beszédet. A köztársasági lista vezetője, a VMSZ alelnöke mondandójában kiemelte: 

-Egy vàrost az emel vàrosi rangra, hogy törődik helyi èrtèkeivel. Zombor ebből a szempontból pèldaként àllítható Szabadka ès Újvidèk elè is. Legyen szó a sporttevèkenysègek múltjàról vagy a kulturàlis, az èpítèszeti öröksèg megőrzèsèről, ez a vàros az èlen jàr. Zombor jelentőségèt növelik a környező települèsek is. A falvak nélkül Zombor nem volna ilyen erős, nem lenne ilyen sokszínű, nem lenne központ a nyugat-bácskai magyarság és nemcsak a magyarság számára. Ha pedig idevesszük Bácskertest-Kupuszinát, akkor ez egy olyan masszív erővé válik itt a térségben, amely olyan eredményeket tud felmutatni, amely a szórványban, legalábbis a Bácskai oldalon biztos, hogy egyedülálló. Ehhez szeretném az elismerésemet kifejezni. Őrizzék ezt a várost, amely Schweidel József, Bosnyák Ernő, Kiss Lajos, Herceg János szülővárosa- hallottuk Pásztor Bálinttól.

1900-ban a zombori Városháza falai között tartotta első kamara estjét a zombori Szabad Líceum Egyesület által alapított helyi Filharmónia. Sok évtized után, ezen a városnapi alkalmon meghallgathatták az újjáalakult, Székely I. István zongoraművész által vezetett zombori Filharmonikusok koncertjét. A Zombori Filharmónia kamarazenekarának karmestere Milan Radišić. A Mozart, Barber és Bach műveket felvonultató koncertet állva ünnepelte a közönség.

Székely I. István szavai az újjáalakult Zombori Filharmóniáról:

,,Úgy gondolom, hogy a zene híd az emberek között, híd, amely nemcsak hogy átível minden határon, hanem áttöri a bennünket egymástól elválasztó falakat. Egy olyan helyre visz el, ahol csak ember és ember létezik. A művészi zene sok évszázados örökség, amelyre előbb-utóbb minden embernek szüksége lesz, és megérti a lényegét, üzenetét. Kívánom, hogy az újraalakult Zombori Filharmónia koncertjei mindehhez hozzájáruljanak, számtalan zenei élményt nyújtsanak mind a közönség, mind a fellépő zenészek örömére.”

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.