Az összefogàs erejèvel, közössègi felelősèggel

November 9- én a Dunatáj Egyesülés civil ernyőszervezet megtartotta éves tanácskozását a nyugat-bácskai művelődési egyesületek és civil szervezetek képviselői számára. A tanácskozáson résztvett mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Gyetvai Tímea, az MNT pénzügyi vezetője, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VM4K két munkatársa, Lukács Lilla és Kosányi Tamás. 

A jelenlévőket köszöntötte Péter István, a Dunatáj elnöke. Beszámolt az elmúlt évet jellemző történésekről és kifejezte megbecsülését a civil szervezetek, egyesületek tagjai irányában, közösségéltető munkájukért. 

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke a nyugat-bácskai tanácskozás kapcsán a következőket mondta:

-Egy ilyen, a Dunatáj Egyesülés szervezésében történő találkozó mindig arról szól, hogy leltárt készítünk az elmúlt egy évről, leltárt végeznek, terveket fogalmaznak meg a nyugat-bácskai civil szervezetek. Az ember ilyenkor is arról bizonyosodhat meg, hogy nagyon erős civil közösségek vannak ezen a tájon, amelyek nem csak, hogy meg tudták fogalmazni elképzeléseiket, hanem meg is valósították azokat. Az ember, ha ide eljön, akkor mindig jó híreket kaphat, a problémák megoldásában mindig az összefogás erejét érzi.  Ami pedig a legfontosabb, minden gond, baj ellenére ezek az emberek jókedvűek és szinte a tájban, a levegőben is benne van, hogy a szülőföldön való itthonmaradás, boldogulás nagy mértékben tőlük függ. Tőlük, emberektől, akik törődnek, nemcsak önmagukkal, egyesületükkel vagy szomszédjukkal, hanem közösségükkel is- mondta az MNT elnöke. 

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke beszélt az itteni egyesületekkel, így a Dunatájjal együtt is megvalósított programokról, aktuális pályázati lehetőségekről. 

A VM4K szakmunkatársai bemutatták az intézményt, ismertették a regionális programokat, továbbá szó volt az együttműködési lehetőségekről is. 

A jelenlévők egyeztették a nagyobb közösségi rendezvények jövő évi dátumait, helyszíneit. Elhangzott, a Szent István-napi kenyérszentelőre augusztus 19- én Zomborban, a Dunatáj Kupára pedig szeptember 10- én Bezdánban kerül sor. 

A tizenöt éves Dunatáj Egyesülés ünnepe alkalmából Péter István elnök ajándékot nyújtott át a támogatóknak, segítőknek. A Dunatáj- tanácskozásokon bevett szokás, hogy ajándékcsomagot kapnak a résztvevők és a találkozás közös vacsorával zárul. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.