Éltetni Szent István örökségét- Nyugat-bácskai központi ünnepség- ZOMBOR

Agusztus 20- án a Dunatáj Egyesülés szervezésében Zomborban tartották meg a Szent István- napi kenyérszentelőt, a nyugat-bácskai központi  ünnepséget. A program kenyérszentelő misével kezdődött a Szent István templomban, majd ünnepi műsor következett a Megyeháza erkélyén. Köszöntötték Ljiljana Ticàt, Zombor Város alpolgármesterét, a helyi tisztségviselőket, az egyházi méltóságokat, továbbá a nyugat-bácskai magyar közösségek, hagyományőrző egyesületek tagjait, az idei ,,házigazdákat”, a kupuszinaiakat.

Péter István, a  Dunatáj elnöke ünnepi beszédében egyebek mellett a következőket mondta:

,, Vállaljuk magyarságunkat itt, Nyugat-Bácskában, vagy a világ bármely szögletébe is visz el az élet. Nagy erőközpontok mindent elkövetnek azért, hogy ezek az egyszerű, maguktól értetődő dolgok, mint a nemzeti identitás felvállalása, teljesen eltűnjenek és így a szétszóródott népek a globalizáció darálójába kerüljenek, könnyű prédákká váljanak. Éppen ezért, még szorosabban kell tartanunk egymás kezét, hiszen míg érezzük, hogy egy vérből valók vagyunk, addig a kilométerek nem szakíthatnak szét. Meg vagyok győződve, hogy aki elment is, annak csak egy része távozik, szíve egy darabja itt van velünk és együtt ünnepeljük Szent Istvánt és az ő csodálatos munkásságát, örökségét.”

A műsorban kupuszinai tehetségek léptek fel. Molnár Csilla Bartók Béla Elindultam szép hazámból, Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt, és Erkel Ferenc Hunyadi László című operájából Gara Mária,, nászi dalát” énekelte, Stefan Rakić zongorakíséretében. Csernai Panna, többszörösen díjazott szavaló Aranyosi Ervin Van még hazám című versét tolmácsolta.

A folytatásban a hagyományőrző egyesületek felvonulására, majd a Szent György téren közös csárdásra kerül sor, a megszentelt kenyér szétosztása közepette. A közös vacsorára a Magyar Polgári Kaszinóban került sor.

A nyugat-bácskai központi ünnepséget támogatta a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és  Zombor Város.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.