„Akik itt maradtak, tesznek a kultúráért”- KUPUSZINA- Magyar Szó-Hétvége

Bácskertesen (Kupuszinán) annak ellenére sem állt le a művelődési élet, hogy a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebb esemény megszervezésére nyílt lehetőség, és az egészségügyi biztonsági intézkedések miatt próbálni sem lehetett rendszeresen. A faluban lelkes csoport tartja életben a kultúrát, az egyesület összes szakosztálya aktívan tevékenykedik. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elmúlt évéről Toldi Istvánnal, az intézmény elnökével, a Magyar Kultúra Lovagja-díjjal kitüntetett, Mesefa-díjas mesemondóval beszélgettünk.

A vírus szinte mindenki életét felforgatta idén. Mennyire érezte meg a hatását a bácskertesi kulturális élet?

– A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület teljes erővel dolgozott az elmúlt évben. 2019 decemberében kezdtek el készülni a színjátszóink a Viktória operettre. Három nekifutásra tudtuk előadni, áprilisban lett kész, de közben bejött a rendelet a színházak bezárásáról. Amikor ideiglenesen feloldották a tilalmat, elkezdtük felújítani, de mire bemutattuk volna, ismét betiltották az előadásokat. Ősszel végre sikerült előadnunk, és utaztunk is vele, amerre csak lehetett, de a vírushelyzet időközben egyre komolyabb lett, ezért egyre kevesebb helyre hívtak minket. Molnár József rendezőnknek egyébként már a jövő évre is vannak tervei.

A többi csoport is aktív volt 2020-ban. A Krajcárka Énekcsoport állandóan készül, hogy ha bárhova lehet menni, ne kelljen az utolsó pillanatban gondolkodni a programról, hanem készen álljanak. A néptánccsoport ugyanígy áll, a bokrétások rendszeresen próbáltak heti 1-2 alkalommal. Ha nem engedték meg az országos rendelkezések, felfüggesztettük a próbákat, de amint lehetett, újra csinálták.

A fúvósaink nem tudtak összejönni próbálni, habár ők mind képzett zenészek, vagy pedig tanulók, akik aktívan gyakorolnak, ezért ők állandóan formában vannak, csak az alkalom hiányzott a fellépésre. A Szent Anna-búcsúra minden évben három-négy-öt új darabbal szoktak előállni, ez most elmaradt, nem lehetett megtartani.

A moderntáncosaink leálltak, iskolás gyerekekről van szó, ők pedig több felé voltak-vannak ilyenkor, egyesek akár külföldön, és nem tudtak utazni, hazajönni.

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.