Ünnepi mézes a kovászolók klubjából

A gombosi Bálint Német Eszter nevét és tevékenységet jól ismerhetjük a kovászkészítés, a Vajdasági kovászolók klubja nevű facebook- csoport alapítása, krém mézek előállítása kapcsán. Advent van, ezúttal az ünnepi előkészületekről, a kovászos mézeskalács készítéséről, a karácsonyi asztal változatos finomságairól beszélgettünk Eszterrel:

Milyen módon és megfontolás, ötlet alapján készítesz mézeskalácsot?

-Szinte gyerekkorom óta készítek mézeskalácsot, a nagymamám és anyukám is inkább a mézes puszedlit kedvelte. Jómagam, amióta gyerekeink vannak, inkább a kiszaggatható formákkal készült mézeskalácsot készítem, együtt a gyerekekkel, nálunk ez közös program. A gyerekek mindent azonnal szeretnek megkóstolni, így egy rögtön puha kovászos mézeskalácsot szoktam készíteni. Miután kisült, azonnal lehet is kóstolni! Ha nem fogy el azonnal, két vagy három nap múlva tojásfehérjéből, porcukorból, citromléből álló mázzal díszítjük, színezzük.

Árusítod is ezeket a mézeseket?

-Egyelőre csak a család részére készítek mézeskalácsot, de aki mézet vásárol tőlünk, annak az ajándékkosarába idén néhány mézeskalácsot is belecsempészünk meglepetésként.

Milyen egyéb finomságok képezik részét a családi karácsonyoknak nálatok?

-A nagymamám sváb volt, ők készítik a preckedlit, amely egy nagyon finom, omlós linzerszerű kis süti, dióval, cukorral a tetején. Ezenkívül stollen kalácsot is szoktam készíteni. Ami még elmaradhatatlan, az a mákos guba, a halászlé mellé ez került/kerül nálunk leggyakrabban az ünnepi asztalra. Idén viszont az olaszok különlegességét, a panettone nevű kalácsot szeretném kipróbálni.

A recepteket mindig szívesen megosztom bárkivel. Megtaláltok a Vajdasági kovászolók klubjában: https://www.facebook.com/groups/162428048541007

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó CIKK: http://nyugat-bacska-portal.info/2020/04/14/ha-van-ha-nincs-eleszto-a-kovasz-a-nyero/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.