Környezettudatosan a gyermek egészségügyi ellátásért- Humanizáciò (Humanizacija)- Zombor

A környéken egyedülálló a februárban alakult zombori Humanizáciò (Humanizacija) nevű szervezet kezdeményezése. Polgári igény hívta életre a szervezet gyűjtési akcióit, amelyek célja a Zombor városi gyermekegészségügyi, kórházi ellátás körülményein javítani, ahhoz hozzájárulni, civil gyűjtési forrásból. Az első nagyobb akció zajlik jelenleg, amellyel a zombori kórház gyermekosztályát szeretnék segíteni, egy páciens monitor megvásárlása van tervben. A cél érdekében nemcsak pénzgyűjtési akciót tartanak, hanem a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás eszközeit is beépítik humanitárius, környezetformáló programjukba. A részletekről Knežević Szabó Manuela, a szervezet alapító, aktív tagja nyilatkozott:

-Az alapítvány idén februárban alakult. A cégtársam, Srđan Đorđević az értelmi szerző, az ötletgazda, mivel a gyermeke kórházba került és több mint két hónapon át kórházi ellátás alatt volt, előbb Zomborban majd Újvidéken. A kollégám szembesült az egészségügyi ellátás területén uralkodó állapotokkal és ígéretet tett, miután a gyermeke meggyógyul, cselekszik, valamit tesz azért, hogy mindez változzon. Az ő esetük olyan volt, hogy helyben, Zomborban nem tudtak segíteni, el kellett menni Újvidékre. Sokszor viszont az emberek személyes körülményei nem engedik meg, hogy elmenjenek távolabb kezeltetni magukat, gyermeküket, ezért volna fontos, hogy helyben is rendelkezésre álljanak a sokszor életmentő gépek, eszközök. Úgy döntöttünk, siránkozás helyett megkísérelünk tenni valamit, annak érdekében, hogy a zombori egészségügyi, kórházi ellátás körülményei jobbak legyenek. Mindennek jogi formát kellett adni, a Humanizáciò (Humanizacija) nevet viselő szervezetünk megalakítását követően azonnal felvettük a kapcsolatot a kórház gyerekosztályának vezetőségével. Fogadtak bennünket, elmagyarázták, hogy melyek azok az eszközök, amelyekre szüksége volna az intézménynek. Arra kértük a vezetőséget, hogy határozza meg, mi az a jelenleg legfontosabb gyógyászati eszköz, amire égető szükségük lenne, amely által a kezelt gyermekek a leghatékonyabb és gyorsabb segítséget kapják. A páciens monitort jelölték meg, mint jelenleg leghasznosabb eszközt, amely mint elmondták, nem csupán az életmentésnél, hanem a gyógyszerek adagolásánál is felbecsülhetetlen segítséget nyújt, könnyítést jelent. Ez az első nagyobb célkitűzésünk, amely mindösszesen 320 000 dinár összegyűjtését jelenti.

Sajnos éppen, amikor megalapítottuk a szervezetet, jött a koronavírus, a járványhelyzet, ebből kifolyólag sokkal nehezebb az aktivitás, az emberek a napi problémáikkal vannak elfoglalva, tartanak a jövőtől… Felbolydult világunk körülményei nem kedveznek a humanitárius akcióknak, ennek ellenére a páciens monitor árának felét már sikerült összegyűjtenünk. Többségében pénzadományok által, de nagymértékben hozzátesz az egyben környezetbarát akciónk is, amely az alumínium- hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására irányul. Zomborban több mint hetven helyet jelöltünk ki gyűjtőpontként. A begyűjtött alumíniummal aztán dolgunk van, tároljuk, majd összepréseljük. Helyben, Zomborban nem találtunk segítséget, a zombori újrahasznosító központ nem vállalta az együttműködést, ezért egy belgrádi, európai szintű céggel működünk együtt. Nekik van egy ágazatuk, amely újrahasznosítással foglalkozik, alapítványi szinten. Segítségükkel sikerült megoldani a gyűjtődobozok kihelyezését, nekik adjuk át a szelektíven begyűjtött alumíniumot és ők hasznosítják újra. Tőlük pedig a legnagyobb felvásárlási árat kapjuk mindezért.

Nem mindenkinek áll módjában pénzzel segíteni, de ilyen módon, környezetbarát cselekedetekkel lehetőség van hozzájárulni a helyi gyermek egészségügyi ellátás javításához is. Mindebben fontos partnereink még a telekommunikációs cégek is. Lehetőség van telefonos üzenet, sms segítségével támogatni a páciens monitor megvásárlását. Bármelyik hálózaton a nagy H betűt kell beírni az sms- be, amelyet a 6787- es számra kell elküldeni. Természetesen hagyományosan, folyószámlai befizetéssel szintén segíthetik az akciót. A számlaszám: 200-3200800101040-28.

Úgy tervezzük, hogy a működésünk folyamatos lesz, az újabb és újabb gyűjtési akciók során ez az sms- szám ismét aktiválódik.

Jelenleg ketten vagyunk állandó jelleggel aktívak a humanitárius szervezetben. Időszakos aktivistáink természetesen vannak, és nagyon várjuk minden érdeklődő, cselekvésre kész személy jelentkezését. Folyamatosan sok a munka, kellenek az önkéntesek a gyűjtőpontokra, a raktározásnál és az akció(ka)t népszerűsítő tevékenységekben is. Megtalálhatóak vagyunk a facebookon: https://www.facebook.com/humanizacija

Az Instagramon: https://www.instagram.com/humanizacija/?fbclid=IwAR0bkxgtgfW2PV9_uFs-4gKw1lg6uL6Lcl9qY_3QZUOBaSoRBam2ciowxcQ

Továbbá a 065 8061128- as telefonszámon.

Bízunk abban, hogy a jószándék és hit, amely bennünket vezérel, egyre több emberben elindítja majd a tenni akarást, helyi célokért, körülményeink, gyermekeink körülményeinek javításáért- hallottuk Knežević Szabó Manuelától.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.