Népi játékok az Ispiláng- vetélkedőn- KUPUSZINA-BÁCSKERTES

A kupuszinai-bácskertesi József Attila Általános Iskola és az apatini Ábrahám Pál Egyesület szervezésében idén rendhagyó módon tartották meg az Ispiláng nevű néprajzi vetélkedőt. A szervezők elmondták, semmiképpen nem szerették volna megszakítani a vetélkedő megrendezésének csaknem egy évtizedes tradícióját. A vírushelyzetre való tekintettel ebben az évben online formában, videók beküldésével zajlott a megmérettetés, amelynek döntővel egybekötött díjátadóját november 17- én tartották a József Attila Általános Iskolában. A néprajzi vetélkedő idei témája a népi játékok bemutatása volt.

A beérkezett pályamunkákat a dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutató, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár és Silling Nagyfejű Mária, nyugalmazott pedagógus bírálta el.

A zsűri a megosztott első helyezés díja mellett döntött.

A gombosi József Attila Általános Iskola Gombvirág nevű csoportjának tagjai: Uzelac Katarina, Lengyel Loretta, Péity Boglárka, Kovács Trisztán, Garai Lukasz első helyezést értek el, a Gyertek haza libuskáim című gyermekjáték bemutatásával. Felkészítőjük volt Siklósi Bogyó Mária tanítónő és Huszár Izabella magyartanár.

A másik első díjas csoport a kupuszinai József Attila Általános Iskola harmadikosaiból áll és a Tulipány nevet viseli. Produkciójuk a Körben áll egy kislányka című körjátékból, az Ementem én a pincébe című mondókából, az Ecc, pecc, kimehetsz című kiszámolóból állt. A csoport tagjai: Guzsvány Dóra, Siplika Zsuzsanna, Sóta István, Vezmár Lázár, Szilágyev Zalán, Ikić Nikolasz, Zsivu Teodor, Csorba Nándor. Felkészítőjük Turkál Marianna tanítónő, aki elmondása szerint sokat köszönhet a helyieknek, akik besegítettek a csoport felkészítésénél.

A nyertes csoportok tagjai értékes ajándékokban részesültek.

Az eseményt kísérte egy mini- kiállítás is, amely a  a veprődi és a kishegyesi népi múlt használati és egyéb tárgyait vonultatta fel. Az összeállítást Turkál Marianna tanítónő készítette.

A néprajzi vetélkedő létrejöttét támogatta a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és a Rákóczi Szövetség bácskertesi helyi szervezete.

Fotók forrása: Turkál Marianna és Blagojević Mária

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.