A vajdasági magyar irodalom ,,mesemondó sziklája”-Balázs Attila átvette a Herceg János Irodalmi Díjat

A zombori könyvtár Zombor Város védnöksége mellett október 30-án a Bielitzky Károly Városi Könyvtár gyermekosztályának termében tartotta meg a Dunatáji Herceg János Nap elnevezésű irodalmi rendezvényét.

A rendezvény keretében került sor a Herceg János Irodalmi Díj ünnepélyes átadására.

 A rangos díj idei kitüntetettje, Balázs Attila újvidéki születésű író, újságíró, műfordító és szerkesztő a díjat Nataša Turkić könyvtárigazgatótól vette át.

Balázs Attila a díjjal kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

-Íróként és notórius rádiósként is megtanultam becsülni Herceg János stílusát, a megoldásmódját, a gondolatait, ezért is nagyon megtisztel a róla elnevezett díj. Előtte kaptam egy Szirmai-díjat. Ezt csak azért említem, mert mindkettőnek nagyon örülök, ugyanis, amikor az ember felett elrepülnek az évek, akkor jelentkezik egy olyan vágya, hogy visszatérjen. A visszatérés motívuma nagymértékben segít abban, hogy nagy legyen az örömöm (…) A Herceg János életművével közös pontot jelentő regionalizmus abban a formában van jelen nálam, hogy mindig az a régió érdekes számomra, amelyikben éppen tartózkodom. Amikor például elmentem Budapestre, a Király utcába, akkor felfedeztem a multikultúrát, amely éltető elem számomra. Ott éltem abban a közegben és igyekeztem mindazt bemutatni írói eszközökkel. Remélem ez sikerült is, de ahogy mondtam a fentiekben, egyre gyakrabban tűnik fel előttem a nagyszüleim vajdasági tanyája, amely már nem létezik. Valami vonz vissza…- hallottuk a díjazottól.

Az est részvevői voltak a bírálóbizottság tagjai: Jódal Rózsa író, Vasagyi Mária író, Fekete J. József, a bíráló bizottság elnöke, irodalomtörténész, író, továbbá Virág Gábor, a Forum Kiadó igazgatója.

Kifejtették bővebben a bíráló bizottság indoklását, egyebek mellett elhangzott: ,,Balázs Attila a Cuniculus című regényének megjelenésétől a vajdasági magyar irodalom „mesemondó sziklájának” számít. Mesélőkedve kifogyhatatlan. Regényei, drámái, elbeszélései, irodalmi jegyzetei közel húsz kötete szinte kivétel nélkül Újvidékhez kötődik, aminek csúcspontja a Kinek Észak, kinek Dél monumentális történelmi regénye. E tekintetben prózaművészete párbeszédben áll Herceg János alkotói szellemiségével. Az elbeszélő művészetben formai megújulást hoztak művei, nyelvi készsége játékosságra ösztönzi, humora elkápráztató, infantilis látásmódja pedig olykor abszurdba vezeti a szöveget. Művei negyven éve a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő vonulatát képezik.”

Jódal Rózsa a díjazott Magyarfauszt című, a Forum gondozásában megjelent, legutóbbi regényéről írt recenziójában elhangzik:

,, Balázs Attila maga is több műfajú író, aki nemcsak regényt, novellát és olykor-olykor verset is ír, hanem mert ismert és többszörösen díjazott hangjátékszerző, sőt drámaíró és filmforgatókönyv-író is. Másrészt ezeket a már párbeszédekbe rendezett részeket nagy sikerrel helyezi el, s fejleszti tovább és teljesíti ki új regénye megfelelő fejezeteiben, új dimenzióval és színekkel gazdagítva az eddig leginkább különös történet-szövésű, egyéni hangú leírásaival brillírozó alkotásait.”

A díj Mrákovits Péter akadémiai szobrász alkotása, kidolgozását a sziváci Pele öntöde támogatta.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.