,,Köszönöm a magyar nemzet egészének”

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Fekete J. József irodalomtörténészt. A rangos állami kitüntetést október 13- án Palicson adta át Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Fotó: Pannon RTV

Fekete J. József 1957-ben született Bácskossuthfalván. A magyar tanszéken szerzett tanári oklevelet. 2005-ben beválasztották a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé. Életútját végigkísérte a magyar próza kutatása.

A Zomborban élő tanárt, írót, újságírót, irodalomtörténészt, irodalomszervezőt a kitüntetés jelentőségéről, szakmai mindennapokról kérdeztük:

Mgr. Hajnal Jenő a nyugat-bácskai magyarság lelkiismereteként jellemezte az írói, az újságírói, a kritikusi tevékenységed. Hogyan érintett ez a rangos, magyar állami kitüntetés?

Nem mentettem életet, nem találtam fel semmi világra szólót, egész életemben csak azt tettem, amit szerettem, olvastam, írtam, tanítottam, szerveztem. Ezt legközelebbi hozzátartozóim tették számomra lehetővé. Valaki meglátta ebben a munkában az értéket, felterjesztett a kitüntetésre, majd beindult a gépezet, és végül a magyar állam elnöke nekem ítélte a kitüntetést. Ez nem szakmai elismerés, hanem az állam és annak elnökének kitüntetése, így a magyar nemzet egészének szeretném megköszönni.

Fotó: Molnár Edvárd

Sokunknak nagyon hiányzik az általad évtizedekig szervezett, vezetett zombori zsebszínházi Találkozások rendezvénysorozat. Hogyan értékeled a mostani vajdasági irodalomszervezői közeget, immár távlati perspektívából, no meg a COVID- 19 teremtette körülmények árnyékában?

– Örömmel állapíthatom meg, hogy az élet nem állt meg. Történnek a dolgok, a közönség igényli, akad, aki tesz is róla, hogy legyen élménye a közönségnek. A COVID-19 megölhet bennünket, de emberi természetünket nem semmisítheti meg!

Milyen témán dolgozol jelenleg, milyen kötetterveid vannak?

– Soha nem voltak kötetterveim. A kiadók kértek anyagot, én meg adtam. Most már nem kérnek, hát nem adok. Hazudok, tegnap kértek egy anyagot, ha lélegzethez jutok, megcsinálom. Meg még egyet, amire ugyancsak tegnap emlékeztettek- hallottuk Fekete J. Józseftől

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.