,,Új otthonra leltem a szülőfalumban”- Boldizsár Mária- Házvásárlás, Kupuszina- Jó Reggelt Vajdaság

A hagyományőrző nyugat-bácskai településen, Kupuszinán a helyiek többnyire zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. A falu összetartó közösségében minden körülményben könnyebb boldogulni. Boldizsár Mária egyedülálló anyaként két gyermeket nevel. Sokáig lakásban éltek, kert, udvar, tágas terek nélkül. A faluban hallott a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatáról. A zombori Dunatáj iroda munkatársainak segítségét vette igénybe a pályázat megírásánál. Nagyon hálás, hogy az eredményes pályázásnak köszönhetően immár magáénak tudhat egy új otthont a szülőfaluban. A kertes ház tágas, van hely a mostani tevékenysége, az állattartás kivitelezéséhez is. A pályázás, a házvétel körülményeiről, további tervekről Mária készséggel mesélt:

Hogyan jutott el a pályázás gondolatáig?

-Lakásban éltünk, olyan körülmények között nem volt rá lehetőség, hogy keretet létesítsek vagy állatokat, jószágot tartsak. Amikor megláttam a pályázatot, akkor nagyon megtetszett, kaptunk az alkalmon.

A Dunatáj Egyesülés zombori irodájához fordultunk segítségért. Nekik köszönhetjük, hogy sikerült összeállítani a pályázati dokumentációt és eredményesen pályáztunk.

Miként alakították ki új otthonukat, hogyan néz ki az?

A házban van fürdőszoba, konyha, nappali, hálószoba és további egy helység, amelynek felújítását a közeljövőben tervezem.

Kialakítottam egy konyhakertet a telken. Saját használatra termesztek paradicsomot, uborkát, paprikát, krumplit.

Jószágtartással szintén foglalkozom. Tartok két hízót télire, továbbá egy göbét szeretnék még beszerezni majd, hogy fenntartsam a folyamatosságot. Emellett vannak csirkéim és rendelkezem két kecskével is.

Nagyon fontos volt, hogy kertes házat vásárolhattunk. Csakis ilyen környezetben alakíthattam ki a háztáji gazdaságot, amely a családunk önfenntartó életmódjához elengedhetetlen.

Végtelenül hálás vagyok az Alapítványnak ezért a lehetőségért. Új otthonra leltem a szülőfalumban, ahonnan soha nem is szerettem volna elmenni.

Milyen tervei vannak, szeretne- e bővíteni, esetlen ismét pályázni?

Terveim között szerepel a háztáji jószágtenyésztés bővítése. Gondolkodtam további pályázáson, ez még a jövő titka. Amennyiben lesz a gazdaságom profilja számára alkalmas lehetőség, egészen biztos, hogy megragadom majd– hallottuk a kupuszinai Boldizsár Máriától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.