,,Itthon vagyunk Nyugat-Bácskában”- Tekenyős Anett, Csonoplya – Házvásárlás, eszközbeszerzés- Jó Reggelt Vajdaság

Tekenyősék a nyugat-bácskai Csonoplyán élnek, két évvel ezelőtt ott vásároltak házat a Prosperitati Alapítvány segítségével. Áron és Anett három gyermeket nevel, a példás családi gazdaságon belül földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Több alkalommal pályáztak eredményesen a Prosperitatinál, a jövőben is terveznek bővíteni, fejleszteni. Elmondásuk szerint ezek a lehetőségek, támogatások sokat jelentenek a családjuk boldogulása szempontjából. A pályázásról, a család és a gazdaság mindennapjairól Anett mesélt:

Milyen megfontolásból vásároltatok házat?

-Ahol addig laktunk, kicsinek bizonyult. Akkor megvolt már két kisgyermekünk, jelenleg pedig örömmel újságolhatom, immár öten vagyunk a családban, három hetes az újszülött kisfiunk. Sohasem szerettünk, terveztünk külföldre menni, itthon kívánunk boldogulni. Egy ismerősünk házát sikerült megvásárolni. 2018- ban költöztünk be, nem kellett sokat javítani a házon, gyorsan történt a vétel, a költözés.

Hogyan néz az új otthonotok?

-Nagy kert van hátul, még nem kezdtük el bevetni. Veteményes vagy gyümölcsös telepítése a terv. A házban elől van három nagy szoba, az egyik gyerekszoba, a másik kettő nappali és hálószoba meg konyha, amelynek a felújítását most tervezzük. Továbbá van a házban spájz, ebédlő, fürdőszoba, nyári konyha, hátrafelé pedig a korszerű gazdasági melléképületek találhatóak.

Mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoztok. Milyen egyéb eszközökre pályáztatok az Alapítványnál?

-Pályáztunk még az Alapítvány által a Holló Companynál harminc anyakocára, továbbá a gazdaságunk számára eszközökre: traktorra, keverőre, morzsolóra, permetezőre. Nagyon hálásak vagyunk a Prosperitatinak, mert önerőből valószínűleg nagyon sokára lett volna meg mindez.

Saját magatok készítettétek el a pályázati dokumentációt vagy segített valaki?

-Ahogy olyan sokaknak Nyugat-Bácskában, úgy nekünk is a zombori Dunatáj iroda munkatársai segítettek a pályázatok megírásában, lebonyolításában.

Milyenek a csonoplyai mindennapok, hogyan zajlik a munka a gazdaságban, illetve vannak-e tervben további fejlesztések?

Jómagam palicsi vagyok, nyugat-bácskai, doroszlói felmenőkkel, Áron idevalósi, csonoplyai. Rögtön megszerettem itt élni, nagyon hangulatos, szép a település, kedvesek, befogadóak az emberek. Később, a gyerekek iskolai oktatásának megkezdésével biztosan kicsit bonyolultabb lesz a helyzetünk, ugyanis Csonoplya szórványtelepülés, a gyerekeinket, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak, a nemesmiliticsi általános iskolába kell járatnunk majd, de persze ez is megoldható.

Ami a gazdaságot illeti, úgy 50 holdat munkálunk, búzát, kukoricát, árpát, napraforgót, szóját termesztünk. Továbbá ugye foglalkozunk még állattartással is, szóval munka van bőven. Ameddig csak lesz pályázati lehetőség, szeretnénk élni vele, tervünk, hogy tovább bővítjük a mezőgazdasági gépparkot– hallottuk a csonoplyai Tekenyős Anettől.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.