Temetői kápolnabúcsú volt Regőcén

Szeptember 19- én tartották a regőcei temetőkápolna búcsúját. Az ünnepi szentmise papjai voltak: ft. Pekanović Josip, zombori esperesplébános, ft. Egedi Antal, nemesmiliticsi és regőcei plébános, ft. Drobina Gábor, regőcei születésű, zombori káplán.

Az ünnepen résztvétt Dubacz Éva, tartományi képviselő, Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a Zombor városi képviselő testület VMSZ- frakciójának vezetője, Jankovich Szilárd, Zombor város Tanácsának tagja, Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke, Drobina Mónika, a VMSZ regőcei helyi szervezetének elnöke.

Ft. Drobina Gábor a következőket a következőket nyilatkozta a szívéhez közelálló ünneppel kapcsolatban:

-Úgy tíz véve tartjuk meg ilyen módon a kápolna búcsúját. 2005- ben az addig romos állapotban lévő kápolna fel lett újítva, 2011- ben a kápolna 150 éves volt, erre az alkalomra a kalocsai érseket hívtuk meg, hogy szentelje meg a felújított kápolnát és a kálvária-stációkat. Ezt követően hagyomány lett, hogy minden évben ünnepélyes keretek között ünnepeljük meg a kápolna búcsúját- hallottuk Drobina atyától.

Drobina Margit, a helyi magyar közösség oszlopos tagja, az egyházközösség aktív tagja a kápolnabúcsú közösségi jelentőségét taglalta:

-Nincsen regőcei magyar művelődési egyesület, így amikor a templomban van a búcsú ott, amikor a kápolnában, akkor itt találkozunk közösségileg. A templombúcsúkor minden Regőcéről elszármazott hazalátogat, hazavonzza őket a szülőföld, de a környékbeli magyarok is eljönnek. Az egykori regőceiek, éljenek most a világon bárhol, arról mesélnek, hogy itt érzik otthon magukat. Mi pedig igyekszünk megfelelő módon haza, ide várni mindenkit. Az egyházközösség tagjai munkaakció keretében feltakarították a temetőt, a kápolnát és környékét, a mai ünnepre a helyi adakozásnak köszönhetően készült a megvendégelés. Kiemelten nagyon sokat köszönhetünk a helyi Rabata családnak, de mindenkinek csak hálásak lehetünk, a helyiek mindig örömmel jönnek segíteni. Következő munkatervünk a helyi zsidó temető rendbetétele- mondta Drobina Margit.

Pekter Miklós regőcei születésű, Őrszálláson él. Számára természetes, hogy minden évben ,,elzarándokol” szülőfalujának kápolnabúcsújára. Így nyilatkozott:

1990- ben jártunk Međugorjeban a feleségemmel együtt. Azóta tizenötször zarándokoltunk oda, onnan hoztam azt a zarándokbotot, amelyet ma elhoztam a Regőcei búcsúra is. Főleg Mária-kegyhelyeket jártunk be. Minden helyről hoztam egy-egy medált, ezeket akasztottam a botra. Mindegyik egy- egy mérföldkövet jelez a (hit)életünkből.

Regőcén születtem, egyértelmű, hogy eljövök a búcsúra, ebben a temetőben nyugszanak a hozzátartozóim és a Mária- tisztelet is ide-, hazavonz nyilatkozta Pekter Miklós a regőcei ünnep kapcsán.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.