Saját ház, bővülő lehetőségek- Jakus Kinga, Csonoplya- Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

A csonoplyai Jakus Kingáék a Prosperitati által kiírt házvásárlási pályázatok első körében élték a lehetőséggel. A szülőfalujukban kerestek és találtak otthonra, amelyet folyamatosan bővítenek, szépítgetnek. Tervük, hogy legyen egy gazdagon termő gyümölcsösük a kertben, a telken, amely az Alapítvány segítsége által megvásárolt ház része. A házvásárlásról, a család mindennapjairól Kinga mesélt:

Hogyan választottátok ki a megfelelő otthont a családotok számára?

-Az első házvásárlási körben pályáztunk, szorított bennünket az idő és hát, akkoriban még nem igen vitték le a házak árát, úgyhogy nagyon nehezen találtunk megfelelő otthonra. Megragadtuk az egyetlen kínálkozó lehetőséget, megvettük azt a házat, amelynek az ára belefért a pályázati pénz nyújtotta keretbe és mondhatjuk, lakható állapotban volt. Nagyon sok felújítást igényelt később, még jelenleg is ott tartunk, hogy nagy összegeket kell belefektetni, de a lényeg, hogy a miénk.

Mikor költöztetek be, hogyan néz ki a ház, miből áll a telek?

-2017- ben költöztünk be a házba. Az épületben van gyerekszoba, hálószoba, konyha és pici fürdőszoba, továbbá a hátulsó részen található egy spájz. Van a háznak egy gangi része, abból szeretnénk előszobát kialakítani. Ez az átalakítás jelenleg is zajlik. Van néhány melléképület, a tűzrevaló és egyéb alapvető dolgok tárolására. Ezt is igyekszünk felújítani, illetve átrendezni.

Maga a telek nagy, a kertben először kukoricát ültettünk, mert voltak elképzeléseink az állattartásra vonatkozóan. Idén jutottunk arra az elgondolásra, hogy gyümölcsöst telepítünk. Főleg barackfákat szeretnénk, hiszen abból származhat haszon.

Miként zajlott a pályázás folyamata?

-Egyáltalán nem okozott nehézséget az ügyintézés, az adminisztráció a pályázat során. A későbbiekben, az éves beszámolók tekintetében pedig a zombori Dunatáj iroda munkatársai voltak/vannak segítségünkre.

Vannak- e további pályázási, felújítási terveitek?

Mindenképpen szeretnénk megpróbálkozni a közeljövőben a gyümölcstermesztés nyújtotta lehetőségekkel, résztvenni az ezzel kapcsolatos pályázatokon. Továbbá elképzelhetőnek tarjuk azt is, hogy egy vállalkozást alapítsunk. Jómagam jelenleg főállású édesanyaként itthon vagyok a két kicsi gyerekünkkel. A végzettségemet tekintve pedig magyartanár volnék és természetesen a jövőben szeretném majd gyakorolni a hivatásomat is.  

Egyelőre szinte minden időnket és energiánkat a felújítási munkákra fordítjuk. Hátra van még egy nagyszabású tetőfelújítás a házon, ennélfogva például egy a renoválásokra irányuló pályázatnak is nagyon örülnénk- hallottuk a csonoplyai Jakus Kingától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.