Történelmi jelentőségű választási eredmények Nyugat-Bácskában is

A Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai listáinak tagjai, képviselőjelöltjei kimagasló eredményt produkáltak a tegnapi három szintű szerbiai választás alkalmával.

Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke a számok, az eredmények, az elmúlt időszak tükrében következőképpen értékelt:

-A Vajdasági Magyar Szövetség Zombor város önkormányzati szintjén összesen 2608 szavazatot tudhat magáénak. Szerénytelenség nélkül mondhatom, erre az eredményre nagyon büszkék vagyunk.

Mindenképpen el kell mondani, hogy az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági szintről lehozott eszközök mellé nagyon jól jött az anyaországi támogatás. Jelentős támogatásban részesült a nyugat-bácskai magyarság. Úgy érzem, az emberek megértették a szavazás tétjét, megértették, most van itt a pillanat, hogy ki kell menni és le kell adni a voksot. Olyan eredményt értünk el Zomborban, továbbá Apatinban és Hódságon, amely a többségi nemzetet sem hagyta hidegen. Jöttek a telefonok, gratuláltak nekünk. Ebben a pillanatban azt tudom mondani, méltó módon és teljes mértékben elkötelezetten, alázattal visszük véghez azokat a dolgokat, amelyeket megígértünk- mondta Pelt Ilona.

Dr. Goretić Vámoser Györgyi, a VMSZ zombor városi listavezetője, általános szakorvos:

-Zombor város önkormányzati választásán a VMSZ volt az egyetlen magyar opció. Egyharmados listával indultunk, amely 21 képviselőjelöltet jelent. Meg vagyunk elégedve a választás eredményeivel, eddig a VMSZ- nek önkormányzati szinten három képviselője volt, a mostani előzetes eredmények alapján úgy néz ki, hogy valószínűleg öt képviselőnk lesz. Tovább folytatjuk a megkezdett munkát, a fejlesztéseket. Zombor környékén a magyarság szórványban él. Annak ellenére, hogy kevesen vagyunk, ez egy nagyon életképes és összetartó közösség. Hiszünk az itthon maradásban és a szülőföldön való boldogulásban. Ezt az elkötelezettséget a választás eredményei is mutatjákhallottuk a doktornőtől.

Dr. Úri Emese, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje, a zombori Egészségházak igazgatója:

-Az eddigi választási eredmények azt mutatják, lehetséges a 9 köztársasági mandátum megszerzése. Mindenesetre ez azt is jelenti, hogy megvalósul az koncepció, ami kisebbségben feltétlenül fontos, tehát a szórványban, a kis településeken megőrizni az emberek, elsősorban egészségét, utána munkaképességét, majd a megfelelő gazdasági körülményeket. Ez nem csak a magyar kisebbség számára lehet lényeges, hanem minden szerbiai lakos számára egyformán fontos. Úgy gondolom, hogy ez lehet a vezető vonal, célirány, mert ami egy kisebbségnek jó, az bizonyosan a többség javára is válik. Ez lehet az a gondolatmenet, amely lehetővé tette ezt a kimagasló eredményt, amely jelen pillanatban a VMSZ választási eredményeit jellemzi- nyilatkozta dr. Úri Emese.

Az Apatin községi eredményekkel kapcsolatban Péter István, a VMSZ ottani listájának vezetője a következőket mondta:

-Jelen pillanatban a számokat illetően kijelenthető, a Vajdasági Magyar Szövetségnek két képviselője lesz a községi képviselőtestületben.

Nagyon elégedettek vagyunk a választási eredménnyel. Magunk sem hittük, hogy még egyszer lehet önálló frakciója a VMSZ- nek  Apatin községben. Ez a csoda mégis megtörtént, úgyhogy már egészen biztosan önálló frakciót alkotunk majd. Készen állunk a jövőbeli munkára. Hogy milyen módon zajlik majd mindez, az még a jövő titka. Szeretnénk, hogy egy folytonosság jellemezze a tevékenységünket továbbra is. Javítani kívánunk azokon a személyes kapcsolatokon, amelyek az elmúlt négy évet nem kissé beárnyékolták. Remélem, hogy a Szerb Haladó párt tagjai olyan partnernek tartanak majd bennünket, akiket ilyen eredmény után komolyan kell venni. Úgy gondolom, ezer szavazatot, ennyi ember véleményét nem lehet egyszerűen az asztal alá söpörni- nyilatkozta Péter István.

A kupuszinai Dubacz Éva, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje így értékelt:

-Mindenek előtt szeretném megköszönni azoknak a választópolgároknak, akik támogatták Apatin községben a listánkat. Nagyon szép eredményt értünk el, mindennek nagyon örülünk. Az eredmények tükrében az már biztosan kijelenthető, jómagam abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy tartományi szinten, a magyar érdekképviseleti politizálás feladatainak mentén dolgozom Nyugat-Bácskáért is és természetesen a vajdasági magyarság egészének fejlődéséért- hallottuk Dubacz Évától.

A gombosi Uzelac Katica, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje a következő adatokkal szolgált a Hódság községben egyetlen magyar településen, Gomboson elért eredményekről:

-Gomboson a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági listája 229 szavazatot kapott, a tartományi 212 szavazatot. A községiről egyelőre nincs hivatalos adatunk.

Lelkes helyi csapattal dolgoztunk, minden tőlünk telhetőt megtettünk. A jövőben is azon leszünk, hogy megtartsuk a magyar érdekképviselet folytonosságát, támogassuk a helyi civileket, gazdálkodókat, vállalkozókat, egyszóval Gombos tenni akaró polgárait, az itteni magyar közösség tagjait- nyilatkozta Uzelac Katica.

Az eredmények ünneplése Zomborban:

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.