Saját házban, több lábon- Turi Gábor, Kupuszina- Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

A kupuszinai dolgos és törekvő magyar közösség tagjai, Turi Gábor és Mónika. A Prosperitati Alapítvány házvásárlásának köszönhetően költözhettek új házba. A biztos és takaros otthon a kiindulópontja, bázisa annak a gazdálkodói és új területekkel bővülő tevékenységi körnek, amely a nevükhöz fűződik. Nem ijednek meg a kihívásoktól, tapasztalatból vallják, több lábon kell állni, a mai világban nem elég csupán egy dologgal foglalkozni. Turiék zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, amellett nemrég kürtöskalács és lángos sütésbe fogtak. Gazdálkodói tevékenységükkel a koronavírus miatt bevezetett kijárási tilalom idején is bizonyították rátermettségüket, segítőkészségüket. Minderről a családfő, Gábor mesélt részletesen:

Hogyan találtatok rá a megfelelő otthonra?

Nehéz volt megtalálni az ideális házat. Körbenéztünk a faluban, vannak eladó, üres házak, de kevés olyan, amelynek a felújítása ne került volna még egyszer annyiba, mint amennyiért ezt a házat vásároltuk. Ennek esetében is volt mit építgetni, szépítgetni, de megérte.

Mennyibe került ez az épület és hogyan néz ki?

10 000 euróért vásároltuk a házat. Kialakítottunk benne egy nappalit, konyhát, hálószobát, gyerekszobát, spájzot, kamrahelységet és van egy kis előtere is. Továbbá található a telken egy kisebb, 2 holdnyi kert, ott saját fogyasztásra termesztünk zöldségeket.

Gazdaságotok a zöldség- és gyümölcstermesztésre épül. Mi kapható nálatok, hogyan értékesítitek a terményeket?

Hagyma, krumpli és mindenféle más is kapható nálunk, ami a gyümölcsöt illeti, termesztünk almát. Természetesen időszakonként, idényenként változó, mi kapható éppen. Háztól és piacokon értékesítjük a terményeket. Jelen vagyunk az apatini, a zombori piacon és a környező településeken is.

A koronavírus járvány miatt bevezetett kijárási tilalom idején beszüntették a piacok működését. Ekkor, szinte elsőkként kezdtünk a házhoz szállításba. A nyugat-bácskai települések lakói, idősei nagyon örömmel és érdeklődéssel fogadták a szolgáltatásunkat. Mondanom sem kell, nekünk is nagyon jól jött, hogy ilyen módon el tudtuk adni az árut. Másként nem is tudom, hogyan sikerülhetett volna, abban a helyzetben…

Hogyan került a képbe a másik a tevékenység, a kürtöskalács sütés?

Feleségem és lányunk, Adrienn ösztönzésére kezdtem el komolyabban foglalkozni az ötlettel. Ők ketten nagyon szeretik a kürtöst és a különböző búcsúk, vásárok alkalmával mindig jó sokáig kellett sorban állni érte.

Felvetették az ötletet, mivel szakmám szerint pék vagyok, fogjunk bele mi magunk ebbe a tevékenységbe. Annál is inkább, hiszen Nyugat-Bácskában senki más nem foglalkozik kürtöskalács sütéssel. Sikeresen pályáztunk Apatin község kiírásán és elindíthattuk ezt a tevékenységet is, amely hamarosan lángos sütéssel bővült. A lányunkról elnevezett Adri- kürtöskaláccsal jelen vagyunk helyben és a környékbeli búcsúk, vásárok alkalmával.

Szeretnétek- e pályázni a Prosperitati Alapítványnál a jövőben, illetve milyen terveitek vannak?

Nagyon hálásak vagyunk az Alapítványnak a házvásárlási lehetőségért. Köszönettel tartozunk továbbá a zombori Dunatáj iroda munkatársainak is, akik a pályázat megírásában, az ügyintézésben segítettek sokat. Amennyiben alkalom adódik, lesz pályázat, akkor nagyon szeretnénk új traktort vásárolni, a mostani, elöregedett munkagép helyébe. Ezt tartjuk a leglényegesebbnek, de a későbbiekben akár egy új szállítójárművet, kombit is igényelnénk a kürtöskalács sütői tevékenységünkhöz- hallottuk a kupuszinai Turi Gábortól.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.