,,Hálás vagyok érte, hogy otthont teremthettem”- Jó Reggelt Vajdaság

A bácsgyulafalvi Hőgyi Piroska a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának köszönhetően vehetett meg egy családi házat szülőfalujában. Méltán büszke arra, hogy egy talpraesett kisgyermek édesanyja, hogy otthont teremtett kettejük számára. Az egyedülálló édesanya végzettségét tekintve egészségügyi nővér, jelenleg bolti eladóként dolgozik és szorgalmasan, folyamatosan csinosítgatja otthonukat, a kertes házat. Baromfit nevel, kertészkedik és töretlenül vallja, falun rengeteg munka van, csak akarni kell dolgozni.

  • Hogyan találtatok rá a számotokra ideális házra és mikor költöztetek be?Nagyon sokat jelentett a Prosperitati Alapítvány támogatása, önerőből talán soha nem tudtam volna saját házat vásárolni. Szüleimnél laktunk, egy kicsi házban, három, egymásba nyíló szobával. Senkinek nem volt külön nyugalma. Tarthatatlan volt a helyzet, a körülmény. Egészségügyi szakközépiskolát végeztem, a szakmámban nem dolgoztam, a bolti fizetésből nem tudtam volna ennyit összespórolni, több évtized alatt se. Tehát felbecsülhetetlen segítséget jelentett számomra ez a házvásárlási lehetőség.

Sok üres ház van Bácsgyulafalván, ezek között több az olyan, amit nehezen lehet átíratni, ugyanis külföldön vannak a tulajdonosok. Nekünk sem volt könnyű dolgunk, megtalálni a megfelelőt, de sikerült. Tavaly március 1- én költöztünk be, február 12- én kaptam az értesítést, hogy átutalták a pénzt. Jött egy gyors és alapos, két hetes renoválás, vizet kellett vezetni, a fürdőszobában és a konyhában villanyt vezetni, továbbá saját kezűleg festettem ki az egész épületet.

  • Mennyiért vásároltad a házat, a telket és hogyan néz ki az otthonotok?

10 000 euróért vásároltam a házat. Van benne egy nagy szoba, két hatalmas helység egyben, amelyben hálószobát és nappalit alakítottam ki. Van egy zárt gang- részem, konyha és fürdőszoba, egy kisebb szoba. Továbbá egy másik, kinti rész is, amelyben, ahogy az épület többi helységében is központi fűtés van. Ez lehetővé teszi, hogy azt is egy szobává alakítsam át a jövőben. Van egy szép kertem, ahova császárfát ültetek majd. Tavaly, az ideköltözéskor kukoricát tudtam elültetni, idén úgy néz ki a beosztás, hogy a kert egyik részében zöldségféléket, uborkát, tököt, paradicsomot, paprikát ültettem, a másik része kukorica. Vannak továbbá gyümölcsfáim, például tavaly harminchat meggyfát ültettünk. Libákat tartok, házi libazsírt árusítok, továbbá vannak tyúkjaim, galambjaim is.

  • Nehéz volt a pályázás, az ügyintézés?

Nem jelentett gondot, ugyanis igénybe vettem a zombori Dunatáj iroda segítségét. Külön köszönöm Gellér Eszternek, az iroda vezetőjének a szakavatott támogatást, sokat jelentett.

  • Milyen terveid, elképzeléseid vannak a közeljövőre nézve?

Nagyon szerencsésnek érzem magam, harminc éves leszek és elmondhatom, van egy gyönyörű fiam, saját, házam, pici gazdaságom… Magam tudom megtermelni a kukoricát, amit a libáim megesznek. Mondhatom, a libazsír pedig nagyon kelendő, orvosság, egészséges étek.

Bolti eladóként dolgozom, a munka utáni idő, amit itthon töltök az a ház körüli foglalatosságokkal, a kerttel, az állatok gondozásával telik el. Sosem akartam elmenni a faluból. Itt születtem, itt szeretném leélni az életét. Egészségügyi végzettséggel rengeteg lehetőségem lett volna külföldön, de én maradni akartam. Előbb is, de most a ház meglétével pláne ,,gyökeret eresztettem.” Falun annyi munka van, csak akarni kell dolgozni- hallottuk a bácsgyulafalvi Hőgyi Piroskától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.