TRIANON 100- Jövőbe tartó emlékezés Szilágyin

Kevés helyen élhet meg az ember olyan őszinte és mély közösségi élményt, mint a szilágyi magyarság körében általában, de most, a Trianon- évforduló alkalmából rendezett megemlékezésen is. A József Attila Művelődési Egyesület tagjai a 100 évvel ezelőtti trianoni békekötés eseményeit idézték meg történelmi visszatekintés, ének, zene, vers, nóta, népdal formájában. Felléptek az iskolás gyerekek, a közösség fiataljai, továbbá a szilágyi Búzavirág kórus és a Borvirág kórus. A közösség vastapssal ünnepelte meg tagjainak produkcióit, az együttlét örömét.


A rendezvényen jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és képviselőjelöltjei: Pelt Ilona, Péter István, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Dubacz Éva, Uzelac Katica, Francia Gyólai Klára, Jankovich Szilárd, Bóka Olivér, Surján Csaba, Ramon Radočaj.

Ft. Kurin István, helyi plébános a nemzeti emlékezet súlyára hívta fel az egybegyűltek, a közönség figyelmét, imaidézet formájában.

Péter István, a VMSZ Apatin községi listájának vezetője, a párt nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke szólt a hallgatósághoz. Egyebek mellett ezeket mondta:

,,Azt mondják, magyar az, akinek Trianon fáj. Az ember elgondolkodik, miért fáj Trianon…? Hogyan éljük mi mindezt meg ma? Azt gondolom, azért fáj nekünk ma Trianon, mert büntetnek bennünket a mai napig, azért, amit nem tettünk. Büntetik a gyerekeinket és az unokáinkat is. Sokszor esünk letargiába emiatt. Azonban egy ilyen műsort követően, amilyet ma este is bemutattak a szilágyiak, azt mondom, legyenek büszkék magukra, hogy 100 év után is egy ilyen kis közösség ennyire színvonalas teljesítményt képes felmutatni. Mindez nagy dolog. Ezért nem szabad megengednie ennek a közösségnek, hogy a sorsa, a sorsunk felől mások döntsenek. Folyamatosan jelen kell lennünk ott, ahol a rólunk szóló, a bennünket érintő döntéseket hozzák. Toporzékoljunk és követeljük, ami a miénk. Nem hagyhatjuk, hogy olyan emberek képviseljenek bennünket, akiknek Trianon nem fáj… Olyanoknak kell képviselni az érdekeinket, akiknek szívügye a magyar ügy.”

Péter ennek vonatkozásában kérte az egybegyűlteket, június 21- én menjenek el szavazni, segítsék a magyar, a cselekvő, ható és eredményes VMSZ- es érdekképviselet ügyét.

Az emlékező alkalmat állófogadás és társalgás követte.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.