,,Otthonra leltünk”- Farkas Ódry Mária, Nemesmilitics- Házvásárlás- Jó Reggelt Vajdaság

Farkas Ódry Máriáék tősgyökeres nemesmiliticsiek, a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően juthattak saját házhoz a szülőfalujukban. Mindezért nagyon hálásak és Mária készségesen mesélt a megvásárolt ökoház belakásának történetéről, arról, mennyire jól érzik magukat az otthonukban:

Milyen megfontolásból pályáztak a házvásárlásra és hogyan választották ki az ,,igazit”?

-Amikor a férjemmel összeházasodtunk, akkor albérletbe mentünk, oda született a kislányunk is, rendbetettük az épületet, egyszóval, ott kezdtük a közös életünket. Amikor a gyermekünk egy éves lett, az addig Zomborban élő főbérlő úgy döntött, visszajönne a falujába, Nemesmiliticsre, a saját házukba és nekünk sajnos ki kellett költözni. Akkor nagyon összetörtünk, hova is menjünk, kicsi gyerekkel…!? Szüleim készségesen felajánlották, hogy költözzünk hozzájuk. Attól kezdve, a Prosperitati- házvásárlásig ott laktunk. Nem mentünk újabb albérletbe, mindenképpen saját házba szerettünk volna költözni. Szüleimnél jók voltak a feltételek, minden rendben volt, csak hát természetes, hogy mindenki privát családi életre vágyik. A kislányunk elkezdett iskolába járni, hiányzott egy saját, külön szoba, picit szűkösen voltunk már abban a házban. Adta magát a dolog, jött a lehetőség az Alapítvány által. Nézelődtünk a faluban, eleinte, csak nagyon rossz állapotú, romos házakat találtunk, vagy, ami tetszett volna, az nem volt még eladó stb. Egyszóval, nehezen bukkantunk rá a megfelelőre. Végül hallottunk erről a házról, a testvérem rákérdezett a tulajdonosnál és csakhamar sikerült megegyeznünk. Egyből beleszerettünk a házba…

-Mekkora és hogyan néz ki az épület, a telek?

-Az új építésű a ház, amikor mi odaköltöztünk, mindössze négy éves volt. Ami méginkább pozitívan hatott ránk, hogy egy ökoházról van szó, az akkori tulajdonos saját maga építette fel, a téglákat is ő maga állította elő. A falak vastagok, ezáltal tökéletes a szigetelése, szépen rendbe volt téve. Úgy mérlegeltünk, ha kicsivel többet is fizetünk érte, bőven megéri. Tulajdonképpen készen van a ház egésze, csupán, ami még tervben van a központi fűtés beszerelése, minden más teljes. Nagyon meg vagyunk elégedve, nem óriási, hanem optimális méretű épületről van szó, körülbelül 90 négyzetméteres, van hozzá szép nagy udvar, kert, összesen mindez úgy fél kataszteri holdat tesz ki. A kertünk két részre van osztva, a nagyobb rész gyümölcsös. Oda már ültettünk gyümölcsfákat és immár fogyaszthattunk is a termésből. A másik részében veteményes van, konyhakerti növényeket termesztünk.

Belaktuk az területet, az épületet. A házban egy nagy központi rész alkotja a konyhát, az ebédlőt és a nappalit. Van hálószoba, gyerekszoba, szép nagy fürdőszoba, továbbá gardróbszoba és van lenti konyhám is, annak külön örülök. Ezen kívül vannak még hátsó épületek, ahol például kamrahelységet is ki tudtunk alakítani. A tökéletes udvar része minálunk is a sütögető részleg, a kerthelység.

Segített- e valaki a pályázásban, illetve hogyan zajlott a folyamat?

– A zombori Dunatáj Egyesülés irodájának munkatársai segítettek. Nagy köszönettel tartozunk nekik, csakis pozitív véleményünk van róluk, profi munkát végeznek. Ugyancsak sokat jelentett a zombori Prosperitati iroda munkatársainak szakértelme a pályázat benyújtásakor.

A pályázás igényelt több utánajárást, ügyintézést, de mindig elmondom, hangsúlyozom, hogy mennyire megéri. Érdemes belegondolni, az embernek mennyit kellene dolgozni, ezért az összegért, amelyet most támogatásként egyszerűen megkaphatnak a vajdasági magyar családok. A magunk részéről végtelenül hálásak vagyunk az Alapítványnak a felbecsülhetetlen lehetőségért!

-Hogyan érzik magukat, milyen a környezet az új lakhelyen?

-Férjemmel mindketten tősgyökeres nemesmiliticsiek vagyunk, ilyen szempontból nincs változás. Férjem sokat utazik külföldre, teherautósofőrként a munkájából kifolyólag. Jómagam most háztartásbeli vagyok, végzettségemet tekintve pedig óvónő. Így tudtuk megszervezni a családi életet, a férjem ugye úton, én pedig itthon maradtam, segítem a gyermekünket, főállású anyaként.

Ami a közvetlen környezetet illeti, nagyon örültek nekünk az utcában. Alapvetően inkább idősek lakják, így üdítően hat, amikor fiatalabbak, gyerekes és ismerős, falubeli családok költöznek a környékre. Nem beszélve arról, hogy jómagam halmozottan is hazataláltam, ugyanis édesanyám ebben az utcában lakott, nőtt fel- hallottuk a nemesmiliticsi Farkas Ódry Máriától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.