Szent György napja van- Kúla

NYILVÁNOS ÜNNEPLÉS HELYETT
A kúlai katolikus templom és a hívő közösség védőszentje Szent György vértanú. Ki is volt Ő, akiről falvakat, városokat neveztek el, akinek tiszteletére templomokat szenteltek? Alakja a legendákba vész: a hagyomány úgy tudja, hogy Georgiosz nevű, görög származású római katonatiszt volt, aki Kis-Ázsia földjén, föltehetőleg a 4. század elején vértanúságot szenvedett hitéért. A legenda szerint ő mentette meg a kis-ázsiai Szent Margit királylány életét, akit a gonosz sárkánynak szántak. Annyi történelmileg biztosnak tekinthető, hogy György a konstantini fordulat beköszöntése előtt halt vértanúhalált Krisztusért Lyddában. Lydda neve nemsokára Georgiopoliszra változott, s volt egy Györgynek szentelt bazilikája. Szíriában a 4. századtól találunk György- templomokat, Egyiptomban mintegy 40 templom és kolostor, Ciprus szigetén pedig még hatvannál is több szentély viseli a nevét. Konstantinápolyban maga Konstantin építtetett templomot a szentnek.
-Véleményem szerint, az a tény, hogy egykor vár, erődítmény lehetett azon a helyen, ahol ma városunk felépült, ihlette a templomépítőket, hogy Szent György vértanúnak szenteljék a templomot és az itt élő híveket.
Terveinkben az szerepelt, hogy a templombúcsú napján egyházmegyénk főpásztora, msgr. Dr. Pénzes János püspök atya mutatja be az ünnepi szentmisét, azonban ezt az elfogadott tervet a koronavírus-járvány ,,felülírta”. Sajnos nem tarthattuk meg a főpapi szentmisét, ezt majd egy másik alkalomra kell halasztanunk- mondta Juhász György esperesplébános.

Forrás: Kúlai magyar vagyok facebook-oldal

 

Szent György-búcsúi szentmise – Kúla, 2020. április 24.

Pastyik Mihály felvétele

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.