Szakmailag korrekt, közösségileg elkötelezett- Vajdmagyarok a piacon- Jó Reggelt Vajdaság

A szilágyi Surján Csaba a Prosperitati Alapítvány start up pályázatának segítségével nyitotta meg Centrifuga nevű cégét, amely villanymotorok tekercselésével és kézi szerszámok javításával foglalkozik. Nevet szerzett a szakmájában, amellett szívén viseli a szilágyi magyar közösség sorsát. Személyében tisztelhetjük a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnökét is. Kérésünkre mesélt vállalkozásáról, a szilágyi közösség mindennapjairól.

  • Mire és milyen módon pályáztál a Prosperitati Alapítványnál?

A második kör start up pályázatán indultam. A pozitív elbírálást követően résztvettem a kötelező képzésen. Nagyon hasznosnak bizonyult számomra a vállalkozói alapismeretek elsajátítása, minden, amit ott megtanulhattunk. Sikeres vizsgát tettem és megkaptam a kért eszközöket, amelyek segítségével elindíthattam a vállalkozást.

A cégem neve Centrifuga. Villanymotorok tekercselésével és kézi szerszámok javításával foglalkozom. Fő tevékenységem a tekercselés. Pályáztam egy digitális tekercselőgépre és egy mini esztergapadra, amellyel ki tudom küszöbölni a mechanikai hibákat. Továbbá eredményesen pályáztam egyéb kézi szerszámokra. Mindez nagy segítséget jelentett számomra. A fentiekben említett eszközök által sokkal gyorsabban, precízebben végezhetem a munkámat.

Azelőtt szintén rendelkeztem eszközzel, de ilyen komoly, hasznos gépezetem nem volt. Működtem mindezek előtt is, de most gyorsabb munkavégzés vált lehetővé, mindez önbizalmat adott.

Bátran belevágtam és immár negyedik éve megszakítás nélkül dolgozom. Az első két év nehéz volt kissé, de mostmár a harmadik és negyedik évben könnyebb. Kialakult a vállalati ismeretségi köröm. Mára a faluban tevékenykedők gépezeteit én tartom karban.

Nincs napról- napra munka, inkább szezonális jellegű ez is. Télen kevesebb a megbízás, de tavasszal, nyáron és ősszel zajlanak a különböző kinti munkálatok, azzal együtt a kerti és a mezőgazdasági gépezetek javítására, karbantartására való igény is megnövekszik. Egyedül dolgozom a cégben. Van, hogy besűrűsödik a munka, de azt is megoldom mindig.

Kicsiben földműveléssel is foglalkozunk, azt egyelőre kezdőként végzem. Megvan hozzá a gépezetünk, elképzelhető, hogy a jövőben azon a téren szintén végrehajtunk bővítéseket.

  • A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület elnökeként szíveden viseled a helyi közéletet, a magyar közösség sorsát.

Kitartóan próbálkozunk. Sokan elvándoroltak a településről, már a ’90- es évek elején is, aztán napjainkban még többen. Ennek ellenére, aki itthon maradt az nagyon lelkes, szívvel- lélekkel teszi a dolgát. Tettrekész, összetartó közösség vagyunk.

  • Milyen terveid vannak, ami a vállalkozást illeti?

Jelenleg a családi házban, telken alakítottam ki egy részt, amely műhelyként üzemel. A távolabbi jövőben nem bánnám, ha pályázni tudnék majd esetleg egy látványosabb elhelyezkedésű, mondjuk főút melletti, műhellyé alakítható épületre. Ilyen jellegű pályázatban biztosan résztvennék. Hiszem, tapasztalom, ezzel nem vagyok ezzel egyedül: sok nyertes, komoly gépezettel rendelkező pályázó tenné, úgymond tető alá az eszközét, gépezetét, amint erre anyagi lehetősége adódik.

Mindez persze utánpótlás függvénye is nálunk. A fiam jelenleg elektronikát tanul. Meglátjuk, hogyan dönt a jövőt illetően. Amennyiben itthon marad, biztos, hogy belefogunk további cégfejlesztésbe is hallottuk a szilágyi vállalkozótól, Surján Csabától.

LMT, Jó Reggelt Vajdaság- Vajdmagyarok a piacon

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.