Ha van, ha nincs élesztő, a kovász a nyerő    

A gombosi Bálint Német Eszter az élesztő hiányos napjainkban egyre népszerűbb kovász készítésével foglalkozik, Vajdasági kovászolók klubja nevű facaebook- csoport útján népszerűsíti azt és annak egészségileg jótékony hatásait. Emellett készítenek, árusítanak krém mézeket, amelyekről szintén remélik, egyre kedveltebbek lesznek vidékünkön is. Esztert a készítési módokról, közösségi tapasztalatcseréről, termékeikről kérdeztük:

-Milyen indíttatásból kezdtél kovászkészítéssel foglalkozni?

-Kovász készítéssel három évvel ezelőtt ismerkedtem meg. Többször téma volt a családban, hogy régen milyen finom krumplis kenyereket sütött a mama… A férjem születésnapomra nevelt nekem egy kovászt. Én meg cserébe sütöttem vele kenyeret. Így indult, de ez még nem volt az a ,,de finom, de szép” kenyér. Sokat kellett tanulnom.

-Kitől volt lehetőség eltanulni a módját?

-Sokat olvasgattam a témában. Akkoriban még nem volt ennyi hasznos információ az interneten a kovászról, de rábukkantam egy Facebook csoportra (Nagyi Kovászos Kenyere) és ott nagyon segítőkészek voltak, tőlük tanultam a legtöbbet. A kovászolás nem sablonos, mindenkinek a saját konyhájában kell feltalálnia magát. Meg kell ismerni a kovász életfeltételeit. Legtöbbet a sütések alatt tanultam, tapasztalatot gyűjtöttem, mikor, hogyan viselkedik a kovász, amely egy élő dolog, liszt és víz, benne jótékony tejsav baktériumok és természetes élesztő gombák szaporodnak.

-Mit jelentett a családod számára ez az egészségre váltás a táplálkozásban?

-A kovász jótékony hatását mindenki a saját bőrén tapasztalja. A gyomorpanaszok enyhülnek, elmúlik a gyomorsav képződés, könnyen emészthető, nincs benne semmi mesterséges anyag (térfogat növelők, ízfokozók stb.).

Csaknem mozgalommá nőtte ki magát az általad alapított facebook-csoport, különösen most, az élesztőhiányos időszakban. Elképzelhető, hogy közösségi találkozókat szerveztek majd (amikor mindez lehetséges lesz, persze), illetve hozhat a kezdeményezés tartós táplálkozási szemléletváltásokat?

-Mivel egyre nagyobb volt az érdeklődés itt, Vajdaságban is a kovász és az egészséges kenyér iránt úgy döntöttem indítok egy tanuló csoportot a Facebookon, amely a mostani élesztőhiány miatt kissé nagyobbra sikeredett, mint gondoltam. Akit érdekel a kovászolás szeretettel várjuk a Vajdasági kovászolók klubjában. Közösen nevelünk kovászt, sütünk kenyeret, segítjük egymást. Remélem egyre többen fognak a kovászos technikával kenyeret sütni. Ha a vírushelyzetnek vége lesz, szeretnénk egy találkozót is szervezni.

-Hogyan működik a csoport, mik a lehetőségek a csatlakozással, illetve mennyi tagja van eddig?

A csoporthoz bárki csatlakozhat, lassan ötszázan leszünk. Akit érdekel a téma megnézheti a videóimat a YouTube videó megosztón is. A csatorna neve: Eszter Kovásza. Link: https://www.youtube.com/channel/UC8q7D0KGS-tf9LIAbmz3Xcw?view_as=subscriber

A FaceBook csoport neve: Vajdasági kovászolók klubja, itt mindenki segítséget kaphat ebben a témában.

– Melyek a kedvenc készítményeitek a család konyhájában?

-A családunk kedvence a krumplis kenyér, amit még a nagymamámtól tanultam sütni, de a kalácsokat, kiflit és a zsömlét is nagyon szeretjük.

-Családilag egyéb figyelemreméltóan egészséges és ízletes termékek előállításával is foglalkoztok. Mit takar a szóban forgó krém mézek fogalma?

-A kovász mellett a krém méz készítés is a szívemhez nőtt. A mi vidékünkön nem jellemező a méz ízesítése, krémesítése, pedig egészséges és finom is. Bizonyos mézek idővel kristályosodnak. Ezeket egy keverőgéppel krémes állagúra keverjük. Aztán hozzáadunk természetes, egészséges hozzávalókat. Szárított, liofilizált gyümölcsöt (fekete berkenyét-aroniát, áfonyát, citromot, gyömbért, kurkumát), a gyerekeknek mogyorót, fahéjat, kakaót teszünk a mézhez, de nagy kedvenc a pirított tökmaggal készült krém méz is. Rendelésre frissen szoktuk készíteni őket, az ízvilágot pedig a vevők igénye szerint tudjuk alakítani Akár likőrökkel, csokidarabokkal, kávéval is lehet ízesíteni ezt a krémes és egészséges finomságot.

Remélem, idővel megkedvelik őket ezen a vidéken is ugyanúgy, mint a kovászos kenyeret- hallottuk Bálint Német Esztertől.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.