Doroszló újratelepítésének ünnepe

A doroszlóiak ma ünneplik a falu újratelepítésének 268. évfordulóját. Az előzetes tervek szerint, a hagyományokhoz híven az emlékkeresztnél tartottak volna megemlékező műsort, idén a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete védnökségével. A jelenlegi helyzetben a rendezvény természetesen elmarad. Helyette Mészáros László, a VMSZ-HSZ elnöke üzenetével, köszöntő szavaival emlékeznek meg a jeles évfordulóról:

Tisztelt Doroszlóiak!

Az idén rendhagyó évet élünk, ezért falunk újratelepítésének 268. évfordulójáról is rendhagyó módon kell megemlékeznünk. A 250. évforduló alkalmából felállított keresztnél immár hagyományosan megtartott csoportos megemlékezés és az azt követő falatozás és társalgás helyett, idén mindenki otthon, családja körében emlékezik, ünnepel.

Mert emlékezni kell, ez szilárd meggyőződésem.

Időről időre, ha máskor nem, hát legalább ezen a napon jusson eszünkbe falunk múltja, az a 9 generáció, akik 1752. óta küzdelmes munkával élték le életüket ebben a faluban. Átéltek tűzvészeket, marhavészt, sáskajárást, kolerajárványt, forradalmakat, háborúkat, kitelepítést, betelepítést, nehéz éveket, évtizedeket és jó éveket, évtizedeket. De mindvégig szorgalmasan dolgoztak, építették a gazdaságukat, a falut és a közösséget. Közösség építés, összefogás terén mindig is az élen jártak a doroszlóiak: elsők közt alakítottak önkéntes tűzoltó egyesületet, kultúregyesületet, néptánc csoportot, építettek templomot, iskolát, kultúrotthont, tűzoltó otthont, vízvezeték hálózatot, aszfaltos utakat.

Most (megint) nehéz időket élünk. Merítsünk erőt őseink történetéből, sorsából, akik átéltek ennél nehezebb időket is. Ezekben az időkben is ugyanaz a fontos, mint mindig, az összefogás, egymás segítése és a türelem.

A vész elmúlik, a falu megmarad. Ebben kell bíznunk a továbbiakban is. Abban, hogy a 10. generáció megünnepli majd a 300. évfordulót is.

Archív fotó az emlékkeresztről

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.