,,Az emberiség féltve őrzött, dédelgetett ünnepe”-Karácsonyi műsor- Doroszló

Doroszlón december 22- én tartották a hagyományos karácsonyi műsort, a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a Kuckó Gyermeksarok közös szervezésében. Az eseményt ezúttal a Doroszló-Szentkút újonnan épült Európa- termében tartották meg.

Az este színfoltja volt, hogy gombosi gyerekek is felléptek, köszönhetően az ottani Arany János Magyar Művelődési Egyesülettel és a József Attila Általános Iskolával való együttműködésnek.

Klemm Valéria, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, a karácsonyi műsor ötletgazdája, főszervezője mondott köszöntőt. Karácsony ünnepéről egyebek mellett elhangzott:

,, Az emberiség féltve őrzött, dédelgetett ünnepe. Ott él az ösztöneinkben, zsigereinkben. Ott él, azoknak a történelmi időknek eseményei ellenére – és ezek az idők minket sem kerültek el -, amikor támadás indult a karácsony ellen, amikor igyekeztek a karácsonyt kitörölni még az emlékezetből is, és megpróbálták azt a szeretet – a béke – a család – a Télapó – a Fenyőfa ünnepe, és még sok más egyéb megnevezéssel helyettesíteni. A karácsony azonban elbírja, kibírja a merényleteket, az ünnep elviseli a pótcselekvéseket, és végül is a karácsony megmarad karácsonynak, mert karácsonyt, vagyis Krisztus születését, az Isten emberré-létét, az Ige testet öltését nem emberek találták ki, nem emberek rendelték el és valósították meg hagyományteremtő szándékkal. Varázslatos, elbűvölő jellege és csodálatos mondanivalója éppen abban rejlik, hogy az több mint emberi, és tényleg valóságosan isteni.”

Az L. Móger Tímea vezette műsorban versekkel, jelenetekkel, zenével, tánccal, énekkel felléptek a Kuckó Gyermeksarok kis növendékei, Varga Szabó Szilvia vezetésével, a Vera Gucunja intézmény óvodásai, Fitus Erzsébet óvónő növendékei, az általános iskola alsósai, Hegedűs Erika és Gellér Márta tanulói, a fölsős diákok verses, zenés összeállítását Klemm Valéria rendezte, Király Szilárd és Dosztán László zenei közreműködésével adták elő. Nagy Karina, Petőfi- ösztöndíjas Kukucska Színjátszó Szakkörének növendékei is bemutatkoztak. Felléptek a hagyományőrzők, a bölcsőjárók és a betlehemezők, őket Brindza Ildikó, illetve Klemm Valéria készítette fel. Jellegzetessége volt a műsornak, hogy a doroszlói felnőttek is verseltek, Pelt Ilona, György Mária, Szklenovszki Korinna, Turkály Szuzanna, L. Móger Tímea szavalt. A gombosi vendégszereplők, énekes, táncos produkciói Stepanović Julianna és Kovács Terzity Melinda felkészítésében zajlottak.

A tartalmas este végén, a Móricz Zsigmond MME jóvoltából ajándékot kaptak a gyerekek, a Kuckó Gyermeksaroknak köszönhetően pedig megvendégelés, közös társalgás zajlott.

Kálóci Karola fotói

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.